Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Dan Bertilsson, Privatrådgivare
Dan Bertilsson, Privatrådgivare

Binda eller inte binda boräntan

Många står i valet och kvalet om det är dags att binda boräntan nu när skillnaden mellan fast och rörlig ränta är mindre än vanligt. Privatrådgivare Dan Bertilsson ger sin synpunkt på att binda eller inte binda.

Många privatekonomer ger nu rådet att fundera på bunden boränta. Om man vill binda kan det vara ett bra läge nu då skillnaden mellan fast och rörlig ränta är mindre än normalt, vilket gör att det är billigt att binda på en längre löptid.

- Ingen kan dock med säkerhet säga hur räntorna kommer att förändras, säger Dan Bertilsson.


Svårt på förhand säga vad som blir rätt eller fel

Det finns inget rätt eller fel med att binda eller inte binda, konstaterar Dan Bertilsson. Det är först i efterhand som facit finns. Men det du idag kan göra är att jämföra med vad en normalränta med nuvarande inflationsmål ska ligga på. Det är ungefär 5,5 – 6 procent för rörlig ränta. Och i den jämförelsen är till och med en bunden femårsränta mellan 4-5 procent låg. Risken att bunden ränta ska bli riktigt dålig är inte så stor, men chansen att det ska bli mycket lönsammare än rörligt är inte heller så stor.


Att tänka på om du väljer att binda din ränta

- Om du vill binda din ränta kan det vara bra att binda på längre tid. Det handlar om att kapa en räntetopp och samtidigt få en förutsägbar utgift. Du kan också dela upp och binda dina lån successivt. När du delar upp på flera olika bindningstider eller vid olika tidpunkter minskar du din risk att ha valt ”fel”, säger Dan Bertilsson.
Han vill dock uppmärksamma dig på att om du minskar din risk minskar du också chansen att ha gjort ”bästa” ränteaffären. De bundna räntorna är något nedpressade för närvarande och förväntas stiga inom några månader för att sedan öka i rätt långsam takt, vilket talar för att man inte behöver vänta så länge till innan man binder.


Att tänka på om du väljer att ha rörlig räntan

Väljer du rörlig ränta är det bra att räkna på vad kostnaden kan bli om räntan skulle stiga tillfälligt under en period till en nivå på 8-9 procent.
- Den nivån behöver du kunna klara utan att det ska innebära stora problem för hushållets ekonomi, säger Dan Bertilsson. Har du inget sparande idag kan det vara ett bra test att sätta av mellanskillnaden i sparande, dels för att se hur ekonomin påverkas, dels för att bygga upp en buffert.
Stäng Skriv ut