Hej Ahmed. Hur kom det sig att du blev egenföretagare?

Jag började jobba som målare för många år sedan hos Bengt Johansson på AB Hultaberg Måleri. När jag väl bestämde mig för att satsa på att starta eget förmedlade han till en början vidare kunder till mig. Sedan fick jag egna kunder och företaget växte. Man ska inte glömma att tacka de personer som hjälpt en framåt i livet och Bengt är en sådan person. När jag startade mitt företag så gick jag och min rådgivare Mikael på banken igenom alla delar av företagandet och bland annat pensionen som en viktig bit. Vi gjorde en pensionsanalys och när jag såg utfallet kände jag direkt att det här kommer jag inte att klara mig på som pensionär. I och med att mitt företag gick så bra som det gjorde så valde jag i samband med detta att sätta av mer pengar till pensionen från företaget.

Rent konkret då - hur har du lagt upp ditt pensionssparande som företagare?

Jag har lagt upp det i två olika typer av sparande. Ett månatligt sparande till tjänstepension där syftet var att skapa en långsiktig grundtrygghet från 65 års ålder och framåt samt att vi även kopplade en premiebefrielse till tjänstepensionen vilket innebär att försäkringsbolaget skulle betalat in pensionssparandet om jag blivit långtidssjukskriven. Mitt andra sparande var till en företagsägd kapitalförsäkring där jag byggde upp ett kapital som jag idag många år senare kan välja att dela ut från bolaget till låg beskattning. Det kändes som att vi hittade en bra mix i detta pensionsupplägg, och en annan fördel med upplägget var att jag kunde ta tillbaka pengarna från kapitalförsäkringen till företaget om det skulle bli sämre tider.

Vad har det gjort för skillnad för dig att tidigt tänka på pensionen?

Det har gjort all skillnad. Jag har idag dubblat min pensionsutbetalning som jag från och med nu kommer att få varje månad. Det hade varit helt omöjligt för mig att gå i pension idag om jag inte fått rekommendationen kring att göra en pensionsplan och placera pengarna. Idag har jag en trygghet och frihet i att kunna gå i pension när jag vill.

Vad händer nu med ditt företag när du går i pension?

Min son Ertan, som är utbildad proffsmålare, kommer att fortsätta driva företaget som ny ägare tillsammans med min svärdotter som sköter bokföring och ekonomi. Det känns fantastiskt roligt att de vill fortsätta den här företagsresan tillsammans och att jag kan följa vad som händer i företaget vid sidan om. Jag har redan tagit hit min svärdotter till banken för att de redan nu ska komma igång med att tänka på pensionen även i nästa generation i företaget. De ser ju vilka förutsättningar jag har fått och det känns viktigt för mig att de skapar sig samma möjligheter genom att tänka till i tid.

Om du får ge ett pensionstips till andra företagare?

Mina bästa tips är att komma igång med att spara pengar till pensionen kontinuerligt och att inte skjuta det på framtiden, för tiden går fort. Om man har ett företag som går bra är det kanske lätt att man hela tiden höjer sin levnadsstandard genom större löneutbetalningar. Att tidigt vänja sig vid att spara till pensionen och inte se på den summan som sin lön är ett bra tips.

Vad ska du göra för din första pensionsutbetalning?

Först och främst ska jag bjuda hela min familj, barn och barnbarn på en riktig pensionsmiddag på någon trevlig restaurang här i Varberg. Och idag är jag här och överlämnar en riktigt fin tårta till Mikael på företagsavdelningen som tack för hans råd och hjälp med mitt pensionsupplägg. Det känns väldigt stort för mig att få lämna över den här idag. Nu ser jag fram emot att vara ledig och resa till olika platser i världen och har fina ekonomiska förutsättningar för att leva det liv jag vill leva som pensionär. Det är jag jättetacksam för!