Äntligen hemma

Trycket är enormt. Varberg sätter ytterligare ett skott i motståndarnas nät, ett mål närmare den högsta divisionen. Publikens jubel får nästan taket att lyfta. Handbollsklubben Varberg är hemma igen.
Innermåtten blev yttermått. Så säger skrönan att det gick till när Idrottshallens plan blev för liten. Om det var så det gick till – och vem som i så fall var skyldig till det förargliga misstaget – är knappast lönt att utreda så här drygt 50 år senare. Men klart är att Svenska Handbollsförbundet inte har velat se mellan fingrarna på de försvunna decimetrarna. Hallen har inte kunnat användas för seriespel och Handbollsklubben Varberg, HKV, har fått sprida ut träningar och matcher till andra hallar i stan.
En bänkrad på var sida
Längtan efter en egen hemmaarena har inte minskat med åren. Handbollsklubben har gång på gång uppvaktat kommunen för att få till stånd en breddning av A-hallens plan, men till slut ryckte Sparbanksstiftelsen Varberg in och sköt till hela summan.
– En bänkrad har offrats på var sida om planen och nu är den tillräckligt bred för seriespel i handboll. Vårt bidrag har också räckt till nytt golv och en ny ventilationsanläggning, säger Anders Olsson på Sparbanksstiftelsen.
Peter Ideböhn, HKV:s ordförande, är mer än nöjd med klubbens nygamla hemma-arena.
– Sparbankshallen och Brearedshallen, som vi har använt för seriespel de senaste åren, är jättefina. Men de passar inte vårt format. I Idrottshallen får vi in 800–900 åskådare. Det är perfekt.
– Att få tillbaka Idrottshallen har betytt oerhört mycket för handbollen på kort tid. Både vad gäller publik och antalet aktiva spelare, från barnverksamheten och hela vägen till elitsatsningen. Nu siktar vi på att snart ha ett framgångsrikt damlag också, säger Peter Ideböhn.
Fler positiva effekter
Från och med i höst kan Varbergs gymnasieelever välja handbollsinriktning – och risken att tappa talanger från Handbollsklubben Varberg till Kungsbacka och Halmstad minskar.
Anders Olsson framhåller att träningstider har frigjorts för andra idrotter i övriga hallar, i och med att all handboll nu är samlad på ett ställe. En annan positiv effekt är att städningen förenklats. Till handboll används ett sorts klister som förbättrar greppförmågan. Nu behöver kommunen bara rengöra en hall från klister.
Även Peter Ideböhn talar om Varbergs Sparbanks investering i Idrottshallen i ett vidare perspektiv.
– Vi blir starka i en tid när andra städer är svaga. Det ger oss en bra chans att sätta Varberg på kartan som idrottsstad. HKV diskuterar samarbete med Bois och vi har även kontakter med innebandyn och hockeyklubben. Det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma tillsammans.
– Det känns fantastiskt bra att kunna använda överskottet från Varbergs Sparbank till insatser som är positiva för hela kommunen, säger Anders Olsson.