Glada Hudik i Varberg

Glada Hudik-teatern vill förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda. I höst är det Varbergs tur.
Den 11 november har Varbergs Sparbank bokat två föreställningar i Sparbankshallen av Glada Hudikteaterns hyllade uppsättning av Trollkarlen från Oz. Den första föreställningen blir för barn i årskurserna fyra till sex och den andra för allmänheten. Föreställningen för barnen är en del i Glada Hudik-teaterns skolprojekt i Varberg under hösten. – Barn föds inte med fördomar, och det är just det vi också kallar vårt skolprojekt. Budskapet är att integration inte handlarom att alla ska bli lika, det handlar om att lära sig acceptera, och uppskatta, att vi är olika, säger Pär Johansson, verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern.
Skapar förståelse
Initiativet till att ta Glada Hudik och skolprojektet ”Barn föds inte med fördomar” till Varberg kommer från Varbergs Sparbank. – Jag har stött på Pär och Glada Hudikteatern i olika sammanhang. Deras arbete med att skapa förståelse för olikheter är viktigt och vi kände att vi borde kunna göra något större tillsammans. Nu blir det både föreställningar av Trollkarlen från Oz och ett spännande skolprojekt, en helhet vi tror kommer att bli väldigt bra för Varberg, säger Per Richardsson, VD Varbergs Sparbank.
Skolprojektet görs i samarbete med Barn och utbildningsförvaltningen på Varbergs kommun och stöttas även av Sparbanksstiftelsen. – Det är ett fantastiskt projekt, där vi får tillfälle att med eleverna ta upp frågor om bemötande och om hur vi bättre kan ta vara på varandra, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, förvaltningschef Barn och utbildningsförvaltningen.
Möten över gränserna
Alla fjärde-, femte- och sjätteklasser i kommunen erbjuds vara med. Just åldern 9–12 år är en extra viktig period i barnets identitetsutveckling. Man är då mottaglig för och nyfiken på de värderingar som tas upp. – Det handlar om att göra skillnad i sin egen klass. Vi är övertygade om att grunden till all integration är människors möte över gränserna. Därför vill vi att barn på ett naturligt sätt får möta olikheter, det blir möten där alla lär sig något nytt, berättar Pär Johansson. Skolprojektet inleds med föreläsningar för berörda lärare och ansvariga.
Startskottet i klasserna blir att tillsammans titta på ”Hur många lingon finns det i världen”, en film som bygger fritt på Glada Hudik-teaterns verksamhet. Sedan arbetar eleverna vidare med olika frågeställningar och får besök av utvecklingsstörda föreläsare från Varberg, som berättar om sina liv. De lokala föreläsarna får först en introduktion av Glada Hudik-teatern. Eleverna får också skriva en uppsats på temat: ”Så skulle jag göra för att få människor att förstå varandra bättre”. Föreställningen av Trollkarlen från Oz den 11 november blir alltså en del i ett större sammanhang.
Nytolkning med specialskriven musik
Glada Hudik-teatern har haft en rad uppsättningar sedan starten i mitten av 1990-talet och i och med föreställningen Elvis, som sattes upp första gången hösten 2005, blev man rikskända. Elvis har setts av över 170 000 personer och har även spelats i New York. Nytolkningen av Trollkarlen från Oz hade premiär i Hudiksvall i februari i år och turnerar nu runt om i landet.
Utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare, som man själva uttrycker det, delar på rollerna som bland annat rockande fågelskrämmor, en hund med Hollywood-drömmar och en klimatsmart tjej med hundratals vänner, men bara på Facebook. Landet Oz är fyllt av fantasi, magi, dans, och musik. Där får alla vara på sitt sätt och ingen dömer fel från rätt. – Trollkarlen från Oz är något helt nytt jämfört med vad vi har gjort tidigare. Vi har gått mer på djupet och berättar om utanförskapet. Har man riktiga vänner om man trycker ”gilla” på Facebook? Varför lägger människor ut bilder på surdegsbröd och ruccola och skriver ”fräscht”? frågar Pär Johansson och berättar sedan i samma andetag att manuset är specialskrivet för att passa Glada Hudiks ensemble och att musiken är helt nykomponerad.
Många kanske tror att skådespelarna iGlada Hudik-teatern skulle vara nervösa för att ställa sig på en scen framför en stor publik, men så är det inte alls. – Det är svårare att få skådespelarna att gå av scenen än att få dem att gå upp på scenen. Applåder är det häftigaste man kan få, säger Pär.
Varbergare spelar assistent
Trollkarlen från Oz är från början en barnbok från år 1900. Boken har filmatiserats åtskilliga gånger, där den mest kända versionen är från 1939 med Judy Garland i huvudrollen. Glada Hudik-teaterns fria tolkning är förlagd i nutid och för den nyskrivna musiken står Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe. En av skådespelarna är Alexander Rådlund från Varberg. – Jag kan inte fatta hur roligt det är alltså. Jag har fått en chans inte många får, det är jättestort för mig. Jag var med på ett sommarläger hos Glada Hudik och fick sedan erbjudande att vara med i teatern, säger Alexander.
Föreställningen av Trollkarlen från Oz är två och en halv timme lång, inklusive 30 minuters paus. Alexander spelar rollen som trollkarlens assistent Glenn, som också är trollkarlens enda riktiga vän.
– Publiken här hemma i Varberg kommer att få se något riktigt fantastiskt, som både är roligt och gripande, avslöjar Alexander och ler, så det smittar, med hela ansiktet. Förhoppningsvis bidrar också hela satsningen på både Trollkarlen från Oz och skolprojektet till att många rädslor och fördomar i Varberg istället övergår i förståelse och vänskap. Och det är just därför Varbergs Sparbank och Sparbanksstiftelsen stöttar denna satsning.