Redan förra vintern fanns snökanonerna på plats och blev ett stort lyft för Åkulla Skidallians.
- Fantastiskt bra, det fungerade bättre än man kan begära av en helt ny anläggning, säger ordföranden i Åkulla skidallians, Olof Fröberg.
– Vi kunde tillverka tillräckligt mycket snö för att anlägga hela spåret om 3,1 kilometer på bara fem, sex dagar. Det är en fördubblad kapacitet mot tidigare.

Med tanke på den lyckade fjolårssäsongen i Åkulla är det svårt att tro att hela verksamheten hotades av nedläggning för bara ett par år sedan. Grannar klagade på att de gamla snökanonerna, som stod på parkeringen, bullrade och spred snö. Den sista tiden kördes de på dispens. Kommunen var visserligen positiv till skidalliansens önskan om en modern, effektiv anläggning en bit in längs spåret. Men några pengar fanns inte.

Sparbanksstiftelsen Varberg har stöttat Åkulla skidallians ekonomiskt vid flera tillfällen tidigare. Nu togs nya kontakter.
– Vi känner ett stort engagemang i Åkullaprojektet , säger Jan Inge Lyckberg på Sparbanksstiftelsen Varberg.

En stor investering
När det stod klart hur illa ute verksamheten var, beslutade stiftelsen att göra en av sina större investeringar på senare år.
– Åkulla är en viktig åretrunt destination för Varbergs kommun som stärker inlandsturismen och längdskidåkning blir på våra breddgrader en upplevelse. Åkulla skidallians verksamhet bygger på att ett stort antal frivilliga entusiaster lägger ner både tid och kraft. Dessutom är Åkulla en viktig plats för barn och skolor, förklarar Jan Inge Lyckberg.

Ljus framtid för skidåkningen
Under sommaren och hösten har arbetet med servicebyggnaden fortlöpt. Skidalliansens ordförande Olof Fröberg är mycket tacksam för stödet från Sparbanksstiftelsen, som är möjligt tack vare överskottet från Varbergs Sparbank.

Hälften av pengarna har gått till konstsnöanläggningen. Resten till det nya servicehuset, där det bland annat finns maskinhall, personalutrymmen samt biljettförsäljning och toaletter för skidåkarna. De flesta åkare väljer att betala spåravgiften med Swish, men även kontanter fungerar.

Utöver Sparbanksstiftelsens investering har även Varbergs kommun till kommande säsong gjort viktiga insatser för utvecklingen i Åkulla. Det gamla stationshuset har renoverats med nya omklädningsrum och duschar samt en uppfräschad värmestuga. Dessutom har försetts med ny belysning.
– Med den nya anläggningen kan vi tillverka snö redan i november om det blir kallt. Genom att ha snö på lager kan vi hålla spåren öppna även under perioder med mildare temperaturer. Framtiden ser ljus ut för skidåkningen i Åkulla, säger Olof Fröberg.

Fakta om Åkulla Skidallians
Till Åkulla kommer skidåkare från Göteborgs¬trakten och söderut, inklusive Skåne och Köpenhamnsområdet. Cirka 20 000 besök väntas per säsong.
Frivilliga i Skidalliansen tar emot skolklasser 4 dagar i veckan under säsongen, totalt 2000 barn. Verksamheten är kostnadsfri för skolorna. Den är mycket populär och blir snabbt fullbokad.
Under sportlovet vecka 8 arrangeras Barnens Vasalopp med stor final och familjedag lördagen den 25 februari. Varbergs Sparbank tillsammans med Coop Forum och Bildepån är värdar för dagen.