Nytt och bytt på anrik fästning

Hallands kulturhistoriska museum ligger i fästningens äldsta delar. Utställningslokalerna i västra längan har varit stängda för ombyggnation under drygt ett år. Den 15 juni 2014 när dörrarna öppnas till museet på Varbergs fästning är mycket nytt och bytt. Från själva dörrarna i den nya entrén till utställningar och kafé. Detta hade inte varit möjligt utan ekonomiskt bidrag från Sparbanksstiftelsen Varberg. Bidraget har använts till inredning i museets kafé, reception och butik, till förbättrad säkerhet och klimat samt nya utställningar.

Bockstensmannen – in på bara skinnet

Museets mest kända fynd, Bockstensmannen, kommer att visas i en helt ny utställning där de senaste forskningsrönen presenteras och fyndet levandegörs på ett nytt sätt med hjälp av interaktiv teknik. I utställningen får besökarna nu möta både fyndet och människan in på bara skinnet.

Varberg i internationellt perspektiv

Sparbanksstiftelsen äger konst av yttersta svensk kvalitet och med direkt koppling till Varberg: konstnärskolonin Varbergsskolan. I utställningen om Varbergsskolan visas Sparbanksstiftelsens verk tillsammans med målningar som lånats in från hela landet. Med hjälp av ett nyproducerat bildspel lyfts konsten in i ett internationellt sammanhang som placerar Varberg i världen.
Hela Halland genom hela historien

Hallands kulturhistoriska museum har ett nytt uppdrag att spegla hela Hallands historia genom alla tider – från dåtid till nutid. Med utställningen ”Halland genom tiderna” görs detta för första gången och i utställningen kommer historien att berättas genom föremål, bilder, filmer och ljudupplevelser. Unika halländska föremål lånas in från olika museer i landet, bland annat vackra bronsålderspjäser.

Mysigt kafé i museet

Nytt för året är också kaféet som serverar bakverk inspirerade av historiska recept och med smak av Halland. Slå dig ner och mys på museet medan du njuter av havsutsikten eller eldens sken från den öppna spisen. I kaféet kan du bokstavligen kika ner på historien genom golvet! Här finns ett av de arkeologiska fynd som gjorts under ombyggnationen – en medeltida bakugn. Passa också på att botanisera i butikens unika utbud.

Den 15 juni 2014 öppnas dörrarna till det allt det nya på Hallands kulturhistoriska museum. invigningsdagen firas med fri entré för alla besökare.