Lokal globalisering tack vare Sparbanksstiftlsen

Vid var och varannan tomt sitter det en liten gul skylt som berättar att här är det nya tider på gång. Laggande internet på Getterön byts mot snabb fiberanslutning, bland annat tack vare Sparbanksstiftelsen Varberg.
– Vi har väldigt klen internetuppkoppling här på Getterön och på sommaren, när alla husvagnar och husbilar är fulla av surfande turister, blir det tvärstopp, säger Arne Kastberg, ordförande i Getteröns Fiber.
Stort intresse
Det var vid ett möte i vägföreningen som Arne Kastberg först lyfte idén om fiberanslutning. Intresset bland fastighetsägarna på Getterön var stort och efter ett välbesökt möte på Campus Varberg sommaren 2014 bildades en ekonomisk förening.
Arnes idé håller nu på att bli verklighet. Våren 2015 startade arbetet med att gräva ner en dryg mil slang i marken och mitt på Getterön, alldeles nära affären, byggs en nodstation. När det är klart blåses fiber in i slangarna och samtidigt ska också kommunikations- och tjänsteleverantörer anlitas. Med start under 2016 ska det nya, snabba bredbandet koppla upp nära 300 fastigheter på Getterön mot världen, på samma villkor som för de som bor inne i tätorten.
Förutsättning för en levande landsbygd
Några som redan har gjort resan från idé till snabbt bredband är Syllans Fibernät utanför Veddige. Där kopplades fibernätet på i 120 fastigheter i december 2014.
– Bra bredband är en förutsättning för att bygden fortsätter leva och utvecklas. Fiberuppkopplingen ökar chansen att mina och andras barn vill stanna kvar och förhoppningsvis lockas fler barnfamiljer hit, säger Richard Nilsson, ordförande i Syllans Fibernät.
Syllans Fibernät delade vissa kostnader med det lokala energibolaget, som samtidigt lade elkabel i marken, men det ekonomiska bidraget från Sparbanksstiftelsen Varberg var ändå avgörande för många fastighets¬ägare.
Strategisk satsning
Under 2014 investerade Sparbanksstiftelsen Varberg 3 181 000 kronor i lokala fibernät.
Detta är en strategisk satsning som på¬gått ett antal år för att öka attraktiviteten att bo även utanför tätorten i stiftelsens verksamhetsområde. Bidraget är nu på 7 000 kronor per ansluten privat fastighet.
– Kontakterna med Sparbanksstiftelsen har fungerat jättesmidigt och det är egentligen helt otroligt att man gör detta. Det blir tydligt att det är väldigt bra att vara kund i Varbergs Sparbank, säger Richard Nilsson.