Det finurliga namnet Tresteget syftar på anläggningens tre delar: en fullstor idrottshall, där eleverna på Trönningeskolan har sina idrottslektioner, en inomhushall för friidrott med 200 meters rundbana och möjlighet att träna alla olika grenar inomhus – inklusive spjut, stavhopp och annat som kräver utrymme – samt en fullt utrustad gymnastikhall. Som bonus finns dessutom en fjärde del – ett luftigt och ljust gym.

– Detta är verkligen en efterlängtad anläggning, för såväl friidrotten som gymnastiken. Framför allt friidrotten har legat efter andra idrotter, eftersom det har varit svårt att träna med kvalitet under vinterhalvåret, säger Håkan Gustafsson (vänster i bild ovan), kommunens enhetschef för samtliga idrottsanläggningar utom simhallarna.

Det är inte utan stolthet som Håkan Gustafsson visar runt i den imponerande anläggningen. Trots att flera grupper av friidrottare och gymnaster tränar samtidigt är det gott om utrymme i de olika hallarna. Ungdomarnas djupa koncentration varvas med bus och glada skratt, men tack vare takhöjden och den genomtänkta utformningen är ljudet behagligt dämpat.

Bidrag som gör samhällsnytta

Jan-Inge Lyckberg, som är verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen, är mycket nöjd och glad över att de 10 miljonerna har gjort så stor nytta.

– Målet är alltid att våra investeringar ska vara av värde för lokalsamhället, och det är det verkligen här. Bidraget till Tresteget är en av våra största satsningar någonsin, säger han.

Ramon Bengtsson (höger i bild ovan), som är ordförande i Varbergs GIF Friidrott, är en av dem som arbetat hårt för att friidrottshallen skulle bli verklighet. När klubben nu äntligen har en av regionens modernaste och bäst utrustade inomhushallar räcker nästan inte orden.

– Tresteget betyder allt för oss och det har blivit oerhört bra. Nu kan alla tävlingsgrenar tränas samtidigt och tillsammans under vintermånaderna, vilket kommer att göra oss tajtare som klubb.

Ramon radar upp fördelarna med att kunna träna längdhopp och tresteg i hoppgrop, stavhopp i stavhoppsbädd, kulstötning från en kulring, diskus-, spjut- och släggkastning i kastburar, och sprint- och häcklöpning inomhus i en ändamålsenlig hall, jämfört med vinterträning i en traditionell idrottshall.

Hallen godkänd för senior-SM

En annan fördel är att Varbergs GIF Friidrott nu kommer att ha möjlighet att arrangera mästerskap inomhus. Friidrottshallen är godkänd för senior-SM och har plats för 1 000 åskådare på läktarna. De tekniska detaljerna är redan på plats: resultattavla, sekretariat med utsikt över arenan, uppställningsplats för tv-kanalernas sändningsbussar, med mera.

– Tidigare har vi behövt åka utanför länet för att ha distriktsmästerskap. Nu ser alla friidrottsföreningar i länet fram emot att få komma hit på DM i stället. Vi har också blivit mer attraktiva som samarbetspartner i andra sammanhang, till exempel klubbar som vill ha träningsutbyte och utbildningar för bland annat UC Väst och SISU, säger Ramon Bengtsson.

Tillströmningen av unga friidrottare märktes direkt efter invigningen av Tresteget och under hösten rullar flera nya grupper igång. Samma effekt har Varbergs GIF Gymnastik märkt av.

– Vi har 200 ungdomar i kö. Den nya hallen är redan i stort sett utnyttjad till max, av oss och även Toftas och Rolfstorps gymnastik, säger Elisabeth Thelne (mitten i bild ovan), som är föreningens ordförande och dessutom tränare åtta timmar varje vecka.

Gymnasterna får nytändning

Elisabeth är väldigt positiv till gymnastikhallen i Tresteget. Hon berättar att föreningen var nära att mista några av sina mest talangfulla gymnaster, som tröttnade eftersom de inte kunde fortsätta utvecklas på grund av de tidigare begränsade träningsmöjligheterna.

– Nu har de fått en nytändning i stället, det är fantastiskt roligt. Alla vågar göra svårare övningar när underlaget är bättre och mjukare. Dessutom är det skonsammare för knän och fötter. En annan fördel är att ledarna sparar mycket tid tack vare att de slipper plocka fram och plocka bort all utrustning varje dag, säger hon.

Gymnastiken och friidrotten ser också stora möjligheter att dra nytta av varandra, både vad gäller kunskap och utrymmen. Inte minst kan Varbergs GIF Gymnastik hyra hela friidrottshallen för tävlingar och mästerskap – i gymnastikhallen finns ingen läktare.

Ytterligare bidrag till utrustning

– Det är jättesmidigt att bara rulla in grejerna genom en öppning i väggen, en stor skillnad mot innan när vi har fått transportera utrustningen på lastbil. Vi har redan haft ett helt nytt mästerskap, Varbergscupen, som ska bli årligen återkommande. De besökande klubbarna tappade hakan när de kom in här: Vilket fantastiskt ställe, sa de, berättar Elisabeth Thelne.

Utöver de 10 miljonerna, som använts till utrustning och inredning i Tresteget, har gymnastiken sökt och fått ytterligare ekonomiskt stöd för att främst komplettera och uppdatera utrustningen i PS och Hagaskolans gymnastiksalar, där flera yngre barngrupper fortfarande tränar.

– Det är alltid extra roligt att bidra till satsningar som riktar sig till barn och ungdomar, säger Jan-Inge Lyckberg.