Hoppa till textinnehållet

Sommarlov på liten budget

Adults and children playing football

Sommarlovet ska vara något att se fram emot med ändlösa dagar och friheten att göra vad man vill! Men för många familjer innebär det istället mycket tid att fördriva – och för lite pengar att spendera. I år kommer dessutom de flesta av oss att behöva försöka hitta på aktiviteter hemmavid. Men visst går det att göra ett fint sommarlov ändå! Vi har listat våra 20 bästa tips.

Att inte kunna ta med barnen på semester kan vara jobbigt. Men det är inte säkert att barnen upplever det så. Att hitta på saker hemma kan vara minst lika mycket värt! 

Vårt bästa tips för att kunna hitta på roliga sommarlovsaktiviteter är förstås att tänka långsiktigt och spara pengar till i förväg. Även en liten peng varje månad kan räcka långt. Nu när sommaren är här gäller det att planera och försöka hålla sig till er sommarlovsbudget.

Och hur frestande det än kan kännas: undvik att låna till semestern – har man inte möjlighet att spara pengar inför semestern är risken också stor att det blir svårt att betala tillbaka ett eventuellt lån. 

 
 1. Ät utomhus!

  Att packa ihop frukost/lunch/middag för att äta "al fresco" är både roligare och mysigare än att sitta inne. Gör en picknick av det istället! Man kan till och med försöka hitta en ny plats varje gång? Glöm inte att ta med något roligt att göra, som att spela boccia eller badminton. Eller läsa en bok!

 2. Njut av naturen

  Många har kanske ett naturreservat i närheten – ta er dit och njut av naturen. Sverige är underbart – särskilt på sommaren!

 3. Gör en film

  Att hitta på en handling, sätta rätt figurer eller dockor i rollerna och sedan göra en film kan bli ett helt sommarprojekt om man vill. Filma med telefonen och redigera i en app (det finns många som går att ladda ner gratis). Stop motion är också ett kul och enkelt sätt att berätta en historia. 

 4. Hälsa på djuren

  4H-gårdar eller bondgårdar finns det gott om i landet. Besök någon som ligger nära och kika på djuren. Varför inte ta med sig lunchen hemifrån och picknicka?

 5. Leka kvällskurragömma

  Att leka kurragömma när det skymmer, eller rentav har blivit mörkt, är spännande både för små och stora.

 6. Ta ett dopp!

  Finns det en vik, sjö eller plaskdamm någonstans i närheten? Ta cykeln och spendera dagen där.

 7. Gör en hinderbana

  En rolig sak som kan engagera hela familjen. Varför inte sätta något på spel, som att förloraren får ta disken?

 8. Gå i skogen

  I skogen finns massor att upptäcka. Bestäm något ni ska hitta, till exempel speciella spår, och se vem som hittar flest! Glöm inte att ta med en påse eller korg ifall ni skulle hitta blåbär eller svamp.

 9. Gå på upptäcktsfärd

  Ert eget område är säkert bekant, men vad finns utanför? Någon ny kul lekpark eller plaskdamm kanske? Ta reda på saken och bestäm er för att upptäcka en ny sak varje dag! Det värsta som kan hända är att ni fick en promenad eller cykeltur.

 10. Måla

  Naturen är mäktig, testa att ta med färger ut och måla av den.

 11. Bygg en koja

  Det här kan bli ett projekt för en stor del av sommaren. Och vem vill inte ha en egen koja att gå till när det är klart sen? Regnar det? Bygg en inomhus.

 12. Använd trädgården

  För många innebär trädgården uppgifter som ska utföras, rensa ogräs och fixa. Men glöm inte bort att slappa och utnyttja den. Spela badminton, vattna och duscha samtidigt när vattenslangen är ute  eller ligg bara på rygg och kolla in molnen. Ogräset kan vänta. 

 13. Ordna femkamp

  En femkamp kan ju innehålla precis vad som helst, egentligen. Vad är din familj bra på? Välj ut några grenar och börja tävla!

 14. Tälta inomhus

  Det är bra både om det är dåligt väder eller om man inte är så förtjust i småkryp!

 15. Ordna hemmabio

  Släck ner, poppa popcorn och kolla på film. Vill man göra ett större pyssel av evenemanget kan man rita egna biobiljetter och vika strutar.

 16. Byt lägenhet eller hus med någon

  Det finns flera plattformar på nätet där man byter boende med en annan familj. Ett bra sätt att få variation i vardagen utan att det kostar en krona.

 17. Tälta

  Har ni ett tält, eller kan låna, är det supermysigt att sova i tält en natt. Det behöver inte ens vara långt hemifrån. Gör en brasa och berätta spökhistorier – om ni törs – eller bara övernatta utomhus.

 18. Ordna en skattjakt

  Vem drömde inte om att hitta en skattkarta som liten? Eftersom det finns väldigt få gömda piratskatter får man helt enkelt göra en själv. En skattjakt med karta och ledtrådar kan ta en hel, härlig, dag.

 19. Leta mat i naturen

  Skogen bjuder på en massa mat att upptäcka – och inte bara bär och svamp. Läs på lite kring recept på skott, blad och knoppar och ge er ut och leta. Men ha lite koll på vad man får plocka – och vad man kan äta. 

 20. Fiska

  Bor ni nära en sjö? Varför inte packa en termos och mackor och fiska från en brygga?