-”Många blir entusiastiska och handlar på börsen under den första fasen av kurvan. Det är roligt att köpa när siffrorna stiger och kurvorna pekar uppåt. Det man kan ha i åtanke är att priset man handlar för är ganska högt”, säger Anette Bergman, premiumrådgivare på Varbergs Sparbank.

Har man varit länge på börsen så vet man att det kommer lite törnar då och då.
-” Generellt sett så är fonder ett bra sätt att spara på över tid för att få avkastning på sitt kapital. Men det är också viktigt att hålla sig på rätt risknivå i förhållande till egen inställning och tidshorisont för sparandet. Har du ett sparande med hög risk blir topparna och dalarna större när det är oroligt på marknaden säger  Anette Bergman.

Så vad ska man göra när läget ser ut så här?

-”Behöver du inte dina pengar nu utan har en lång sparhorisont är det generella rådet att sitta lugnt i båten. Upplever du det jobbigt att se värdet svänga upp och ner så kanske du ska fundera på att sälja av i alla fall en del av ditt innehav och förlika dig med eventuell förlorad vinst. Ser man på den emotionella kurvan så är det många som väljer att kliva av börsen när de når panik och förtvivlan. Hoppar man av då missar man eventuell uppgång, men vilka beslut man fattar är såklart upp till var och en. Det viktigaste är att man känna sig trygg i situationen, säger Anette Bergman.

Är det rea på börsen nu?

-”Så skulle man kunna se det. Det viktigaste är väl som på alla andra reor – att inte köpa bara för att köpa utan att ha ett syfte med sitt handlande och att inte använda pengar som behövs bättre till annat”, avslutar Anette Bergman.