Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"När vi fick denna utmärkelsen blev vi snudd på en turistattraktion."

2020 gjorde Gööks bageri storslam i det lokala semmeltestet och vann pris för bästa semlan både i Varberg och Falkenberg. Vi träffar Åsa Johansson och Jimmy Karlsson som driver bageriet mitt i Tvååker och pratar gräddfluff, hur apelsintårtan blev en klassisk kalastårta och om hur man finslipar formen inför fettisdagen.

Berätta mer om Gööks konditori?

Bageriet grundades för över 85 år sedan och har funnits i den här fastigheten sedan 50-talet. Jag och Jimmy träffades och blev ett par på Holma bageri som drevs av min mormor och morfar, där jag själv i princip har växt upp. Att vi gjorde slag i saken att ta över Gööks konditori var till en början mest en rolig tanke. Det började med att jag skojade med en kollega som var gammal konditor om att vi borde driva det tillsammans när det lades ut till försäljning. 2008 tog vi över verksamheten och idag driver jag och Jimmy Gööks bageri både i Tvååker och Falkenberg och vi är 11 anställda i företaget.

Hur mycket traditioner bevarar man när man byter ägare på ett bageri?

Bagaren som var där när vi tog över, är fortfarande vår förstebagare. Grunden har alltid varit att behålla Gööks traditionella sortiment, men även förfina och finslipa lite på diamanten. Den klassiska Apelsintårtan till exempel tar man inte bort i första taget. Den har ju hela bygden haft på sina kalas och folk kommer in och berättar gärna sina nostalgiminnen kring denna. En annan klassiker som alltid funnits är ju doppebrödet. Utöver det så har vi ju format verksamheten mot det man själv är förtjust i. Våra biskvier är ju helt makalöst goda och där har vi förfinat med en riktigt god smörkräm som vi hade med oss från vår tid på Holma. Det skulle jag säga är våra tre klassiska guldkorn i sortimentet!

Har ni hemliga recept?

Jag skulle inte säga att recepten är så hemliga som de kanske var förr. Idag har man som bageri helt andra krav på sig att vara transparent med ingredienser i alla bakverk. Däremot sammansättningen kan ju vara lite hemlig. Vi själva vurmar ju lite särskilt för vår egen sammansättning på mandelmassa till exempel, som är riktigt lyckad.

På tal om mandelmassan…Ni vann ju bäst i test på förra årets semla både i Falkenberg och i Varberg. Vad är hemligheten bakom en riktigt god semla?

Mycket kärlek och smågrejer gör en riktigt bra semla, tycker jag. Vi på Gööks har lagt vårt krut på att ha mycket smak i kardemummabullen och att den ska vara saftig. Sedan gillar jag personligen mycket mandelmassa och grädde, men det är ju en smaksak!

Hur påverkar en sådan utmärkelse verksamheten framåt?

När vi fick denna utmärkelse blev vi snudd på en turistattraktion, så det påverkade mer än vi någonsin hade kunnat trott. Vi fick många nya kunder på kort tid och folk reste från när och fjärran för att få sina godsaker. Det finns något positivt i att det finns ”mathögtider” som fettisdagen eller kanelbullens dag för då tar sig folk gärna en utflykt för att smaka på det bästa! Det får också positiva effekter på resterande verksamhetsår. Vi har sedan priset fått många nya, återkommande kunder och det är ju det bästa betyget vi kan få. Det blir en härlig klapp på axeln för oss som jobbar i bageriet att vi gör bakverk med fin kvalité. Under en sådan här kommande högtidsdag som fettisdagen säljer vi ungefär 2 500 semlor, så det är full rulle både i bageriet och i butiken dessa dagar och nätter.

Vad är det roligaste och den största utmaningen med att driva ett bageri?

Det absolut roligaste är att möta alla underbara kunder. En utmaning kan vara balansen mellan att baka lagom mycket så det inte blir svinn, och samtidigt ha välfyllt på hyllorna för att det ska se attraktivt ut.

I en mindre ort som Tvååker, vad betyder ett bageri?

Många kunder säger, särskilt nu i Coronatider, att de hoppas att det går bra för oss och att de är stolta att det finns ett bageri på orten. Det gör ju hela samhället mer levande. Även mötet med kunder blir mer personligt - man återkopplar både hur det gick med bilen som åkte in på verkstaden sist och säljer samtidigt en bulle. Det är en stor charm med att finnas och verka på en mindre ort och det blir många personliga och varma möten. Butiken blir också en mötesplats där man ses och hälsar på varandra. Det tror jag betyder mer än man tror.

Ni har ju sedan 2014 också en filial i Falkenberg. Hur är det att driva verksamhet på två platser?

Bageriet har sin utgångspunkt i Tvååker och i Falkenberg har vi endast en butiksverksamhet. Vi hade en liten kundkrets redan i Falkenberg som vi kunde bygga upp verksamheten på. Att finnas på två platsen ställer lite nya krav på kommunikationen mellan personalen och att man är samspelta inom företaget. Det ger också många positiva synergier. När det är löning är det många som åker in till stan och handlar och då besöker man butiken i stan. Och på sommaren rör sig folk även inåt land på utflykter och då besöker man bageriet i Tvååker. Vår verksamhet fördubblas nästan under sommarhalvåret med kunder, vilket är både en fördel och en utmaning.

Har du någon erfarenhet eller ett företagstips som du vill dela med dig av till andra?

Det är nog att våga för att vinna! 

"För oss är det naturligt att vara kund i banken i byn på något sätt. Det är mycket som blir enklare när man har relation och känner de som jobbar där. Man kan snabbt fråga saker och jag uppskattar den geografiska närheten till banken."

Åsa Johansson, delägare Gööks Bageri AB