Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Hållbarhet har varit den röda tråden sedan start.”

För femton år sedan startade Jesper, Jens och Joakim Nordic LED – bolaget som är en fullsortimentsleverantör av inomhus-, industri och utomhusbelysning med hållbarhet i fokus. Idag träffar vi dem och pratar teknik, miljö och framtid.

Hej! Berätta lite kort om Nordic LED.

- Vi är en belysningsleverantör som arbetar med energieffektiv LED-belysning. Vi har en väldigt stark hållbarhetsprofil och det var vi ganska tidiga med i branschen när vi startade Nordic Led för femton år sedan. Vi arbetar hela tiden med att försöka effektivisera ledtekniken, och där är vi rätt unika på svenska marknaden och har produkter som sticker ut. Utöver att våra produkter är energieffektiva, är det viktigt att produkterna är återanvändbara för att inte ha för stor klimatpåverkan. Vi har vårt eget varumärke OPTIMUM och vi är också generalagent/distributör för amerikanska Cree Lighting i Sverige, Finland och Danmark. Våra huvudområden som vi arbetar mot är vägbelysning/gatubelysning mot kommun, mot stora industrier och mot bensinstationer.

Varför arbetar ni mot just dessa huvudområden?

- Våra produkter lämpar sig bäst till kravställda miljöer där det finns tydliga standardkrav över hur mycket ljus som behövs. Vi bedömer att det är svårare att få in det här miljötänket, som också gör att produkterna får ett högre pris hos privatpersoner och därmed på konsumentmarknaden. De flesta privatpersoner är inte beredda att betala så mycket för bra ljus och hållbarhet.

Hur började allt för femton år sedan?

- Vi tre kände varandra sedan innan och brukade ses för att tjöta och bolla olika idéer och tankar om allt möjlig i livet. Detta var egentligen bara ett av spåren som kom upp. Vi har alltid varit väldigt teknikintresserade och hållbarhetsintresserade, och vi har sett vad ett teknikskifte kan göra med en marknad. När vi sedan såg att det var ett teknikskifte på gång där man kunde gå mot mer miljövänliga alternativ för storskalig belysning så kände vi att detta hoppar vi på. Vi såg en möjlighet och körde på det.

Hur har ert arbete utvecklats sedan starten?

- Vårt arbete utvecklas hela tiden. Vi är innovativa och väldigt teknikintresserade, nästan lite galet teknikintresserade kan man säga. Vi söker oss hela tiden till leverantörer som vill vara ledande i utvecklingen. När vi började vår resa så var det led som var den stora revolutionen på marknaden. Därefter har man märkt att ledtekniken kräver en viss miljö för att må bra och vara effektiv, och då måste man i stället arbeta för att hitta vilket material som lämpar sig bäst för det. Armaturerna har alltid varit byggda i aluminium men för fem år sedan kom forskning fram till att det är bättre att använda sig av en hybrid med kompositmaterial i stället. Då behöver man inte använda lika mycket aluminium som påverkar miljön. Så arbetat utvecklats ständigt, men alltid med fokus på hållbarhet som har varit den röda tråden sedan start.

Finns er belysning utsatt någonstans i Varberg?

- Ja, vår belysning sitter på en massa ställen runt om i Varberg, bland annat på Södra, Ringhals, Derome Såg och Derome i Värömotet. Vi är helt enkelt stora på större industrier i Varberg, samt på parkeringar som vi också har en hel del av. Det två första seriösa led armaturerna för gatubelysning som sattes upp i Varberg är faktiskt också våra. Vi tror att de sitter kvar någonstans, vilket är lite roligt. Ett annat roligt ställe som har vår belysning är Skateparken i Breared som Varbergs Sparbank har varit med och bidragit till.

Om ni ska summera dessa 15 år lite kort. Vilka är de största milstolparna?

- Oj vad svårt. Det finns så många stora och betydelsefulla projekt men om man ska lyfta fram några så var 2011 ett stort år när vi fick projektera gatubelysning i hela Örnsköldsviks kommun. År 2012 var också ett stort år eftersom det var då vi fick Circle K:S bensinstationer, och det var ett stort genombrott för oss. Och när vi fick Volvo Cars 2015 i Göteborg så var det ett av det första stora industriprojektet vi fick. Dessa tre är försäljningsmässiga milstolpar som förändrade både oss och marknaden mycket.

Och om vi ser framåt i stället, vad ser ni då?

- World domination! Nej, men vi har alltid sett oss som en kugge i livsstilen där vi inte plundrar planeten. Det har varit vår röda tråd sedan start och de är det vi tänker fortsätta jobba för. Framåt vill vi hitta nya leverantörer som också arbetar för en bättre miljö. Vi har alltid tyckt det är helt hål i huvudet att bara köpa nytt. Man kan inte fortsätta köpa och köpa och vi tror att fler personer kommer tänka så nu med, inte bara i och med miljön utan även ekonomisk. Därför tror vi att våra produkter och vårt tänk kommer ha fortsatt bra genomslag på marknaden framöver!