Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Vi skapar vår meny först när vi pratat med våra leverantörer."

Visionen växte fram under middagsbjudningar för vänner i ett hus på Trönningenäs. Idag driver barndomsvännerna Peter Halldén och Linus Boman Spiseriet på Johnssons gård med stor entusiasm och med en genuin förkärlek för det som är lokalt och hållbart.

Hej Josefine, Berätta lite om dig själv!
Hej Judit! Mitt namn är Josefine Gudmundson. Jag är från Göteborg men är sedan två år tillbaka verksam här i Varberg då jag till vardags driver Clarion Collection Hotel Fregatten. Jag är i princip uppvuxen på hotell då mina föräldrar alltid jobbat i branschen och att möta människor, ge service och att bidra till goda upplevelser ligger i mitt DNA.

Hur kom du på tanken att ansöka om att bli volontär under coronakrisen?
Jag sitter med i Röda Korsets styrelse och vi har ett nära samarbete med Röda Korset via mitt hotell. Bland annat driver vi gemensamma projekt och försöker alltid vara behjälpliga. Jag fick ett samtal från Peter Björck, verksamhetschef på Röda Korset. Han berättade om idén, projektet och frågade om jag var intresserad. Jag älskade idén och det var en självklarhet att vara volontär. Vi har betydligt färre gäster på hotellet nu och det har funnits tid för mig och mina kollegor. Jag är så stolt över hur mina styrelsekollegor, Peter, hans team på Röda Korset tillsammans med er och Varbergs kommun fick igång projektet så snabbt.

Vad hoppas du få bidra med som volontär till äldre i Varberg?
Jag drivs av service och hoppas kunna bidra med just det, att hjälpa personer i riskgrupper att kunna leva ett så normalt liv som möjligt under de rådande omständigheterna. Det är viktigt att de äldre håller sig hemma och genom att vara volontär underlättar vi och minimerar risken för att de smittas.

Vad kommer du göra inom ditt volontäruppdrag?
Hittills har jag handlat och levererat varor vilket är de mest förekommande uppdragen vi fått in. Jag är dock öppen och tillgänglig för att göra det mesta utifrån de behov som finns. De äldre kan även ringa in om de känner sig orolig och vill få stöd och det har vi en central avdelning för i Röda Korset som är utbildade.

Vad är det bästa med att vara Volontär hos Röda korset?
Det bästa med att vara volontär är att få hjälpa de behövande, både för att minska risken för smittspridning men även för att finnas som stöd. Tacksamheten är stor och det är en underbar känsla att få hjälpa till! Det är ett fantastiskt projekt där Röda Korset återigen lyckas med sitt mål att förminska och lindra mänskligt lidande, denna gång på hemmaplan. Vi har fått in många volontärer vilket bevisar att vi ställer upp för varandra och visar samhörighet på en annan nivå i kriser som denna.

Vad har du fått för respons från äldre när ni lämnar ut mat?
Alla personer vi handlat åt har hittills varit väldigt tacksamma och glada! Givetvis för själva handlingen och vi har även märkt att det finns behov att få prata och få mänsklig kontakt, även om den är knapp och på säkert avstånd. Total isolering är tufft och vissa som bor ensamma har vi märkt har större behov av att prata.

"Tillsammans med andra företag kan vi erbjuda företagsevent med en heldag Johnssons gård. Först femkamp hos Golden wellness, sedan ölprovning hos Subbe bryggeri och avslutningsvis en middag hos oss."

Linus Boman, Spiseriet

Hur viktigt är det med samverkan?

För oss är det avgörande på flera sätt. Vi företagare som är här på Johnssons gård delar synsättet att jobba med kvalitet och det som är hållbart. Att vi är flera företagare med olika inriktning på samma plats är en styrka. Vi får vi ju varje dag vårt bröd på Sikta Stenugnsbageri, kopparna vi har till kaffet har Ulrika på Hembränt gjort och vi kan genom samverkan med Golden wellness och Subbe bryggeri erbjuda företagsevent där man först kan köra femkamp, ha ölprovning och sedan en avslutande middag hos oss. Tillsammans kan vi skapa en heldag på gården, säger Linus Boman.

Hur jobbar ni nu i Coronatider?

Vi försöker tänka positivt och försöker hitta våra egna vägar för att bemöta detta. Vi älskar ju egentligen att ge gästerna matupplevelsen här på plats, men nu har vi försökt översätta den till hämtmat. Takeawaylunchen kan du hämta här eller i en bilbaklucka på torget. Vi har också börjat med en helgmeny där man kan få en trerätters med sig att värma på hemma. Intresset har varit stort! Vi har gått från 55 helgmenyer till 150 på kort tid. Det är exempel på omställningar vi gjort som ger oss snurr i kassan och håller likviditeten i schack, säger Peter Halldén.

Ni har också startat ett projekt Hjälp oss att hjälpa?

Vi kände tidigt att vi också vill hjälpa till i ett större perspektiv genom den här krisen. Genom hjälp oss att hjälpa uppmanar vi företag och privatpersoner att sponsra luncher för 100 kr. Vi lagar sedan lunchen och kör ut maten till de anställa på sjukhuset, akuten och IVA. Det är lite en plus minus affär för oss just nu men det skapar jobb för oss och våra anställda. Och det finns många mervärden som inte går mäta i ett sådant här projekt: vårdanställda får en uppskattning och en lättnad i att slippa laga matlåda, vi här på Spiseriet får mer arbete och kan ha vår personal igång och vi behöver köpa in mer råvaror - vilket gör att leverantörer i sin tur får snurr på sitt. Den här veckan har vi till och med inne mer personal och har fått rekrytera när andra får permittera, säger Peter Halldén.

Vad är den största glädjen i att vara egenföretagare?

Största skillnaden är att jag aldrig tråkigt på jobbet nu, det har jag haft mycket innan. Istället för söndagsångest ser man fram emot en ny vecka. Det är så lätt att harva på i sin linje och glömma sin dröm om att göra något annat. Nu står man här och gör något annat. Det ska man känna sig stolt över, säger Linus Boman.

Vad har ni för drömmar framåt?

Vi drömmer om att bygga en stabil verksamhet med hållbara arbetssätt. Vi vill tro på framtiden och hoppas dubbla sommarens lönelista från 12 anställda till 24. Och sedan drömmer vi om att lära oss de vedeldade grillarna på innergården - hur styr man värme med ved? Det är roliga och blandade utmaningar framåt, säger Peter Halldén.