Hej Mikael! Varför är det viktigt som företag att komma i gång med sitt hållbarhetsarbete?
- Ibland frågar jag mig nästan mer vad händer om man inte anpassar sig? Kraven på hållbart företagande ökar - både från konsumenter, leverantörer och investerare. Risken med att vänta med ditt hållbarhetsarbete är att du går miste om ditt företags framtida affär. Som bank är det en jätteviktig faktor att se att företag är i gång med sitt hållbarhetsarbete, både för framtida riskbedömning och för kreditgivning. Här tittar vi på om våra kunder har insikt i hur ökade krav på hållbarhet påverkar dem, hur man agerar och vilken påverkan det har på klimat och miljö, men också på företagets framtida resultat och affär. Är man inte redan i gång vill vi hjälpa dig att våga ta steget med en övertygelse om att en stärkt hållbarhetsprofil bygger lönsamhet på sikt! 

Varför tycker du att Framtidsgeneratorn är ett bra verktyg?
- Jag har själv testat det och rekommenderar det varmt till våra kunder som vill kickstarta sitt hållbarhetsarbete. För små och medelstora företag kan det vara en tröskel att komma i gång - man har begränsat med resurser och kunskap, och man vet inte i vilken ände man ska börja. Genom att göra Framtidsgeneratorn, tillsammans med Almi, får du den ”extra resursen” och bollplanket som du behöver. Du får snabbt en överblick över dina fokusområden inom hållbarhet och hjälp att tratta ned dem till konkreta mål. Det är den stora vinsten tror jag att hitta sina fokusområden och därmed starta resan mot en mer hållbar framtid.

Hur var det när du testade Framtidsgeneratorn?
- Min upplevelse av workshopen var otroligt positiv. Jag tror man har en fördel av att göra Framtidsgeneratorn tillsammans som företagsledning eller arbetsgrupp. Det blev väldigt spännande diskussioner och resonemang som växte fram kring varför man tyckte olika frågor var viktiga. Då får du fram fler perspektiv än ditt eget på hållbarhet, vilket ger en bredare riktning för din hållbarhetsresa som företag.