Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Tips inför ägarskiftet!

Att genomföra ett ägarskifte, vare sig det gäller ett företag, en gård eller en skogsegendom, kan vara en komplex och känslig process. Vår Skog- och lantbruksrådgivare Maria Jahn delar med sig av några viktiga tips att tänka på för att underlätta övergången:

  • Börja planera i tid. Vänta inte för länge med att påbörja ägarskiftesprocessen. Det ger både nuvarande och framtida ägare tillräckligt med tid att förbereda sig och säkerställer att verksamheten inte påverkas negativt av brist på energi, kapital eller kompetens.
  • Öppen dialog. För ägarskiften som involverar familjemedlemmar är det viktigt att ha en uppriktig och öppen kommunikation. Alla inblandade bör få möjlighet att uttrycka sina önskemål och åsikter. Undvik antaganden om vad andra vill, och var beredd på att kompromissa.
  • Gå omlott. Vid generationsskiften inom skogs- och lantbruk kan det vara fördelaktigt om den äldre och den yngre generationen arbetar tillsammans under en period. Detta möjliggör en smidig övergång och en bättre kompetensöverföring.
  • Kontakta banken tidigt. Det är klokt att prata med sin bankkontakt när man börjar planera för generationsskifte om man behöver hjälp med t ex krediter. Då kan man få hjälp att se vilka möjligheter som finns.
  • Använd experthjälp. När man börjar prata om generationsskiftet kan man fokusera på vad man vill, hur man önskar att det ska bli och hur man känner. Därefter är det klokt att anlita experter inom t ex juridik och skatt.
  • Framtida ägare. Den som tar över ägandet bör fundera över sin vision och mål med ägandet. Om flera personer ska ta över tillsammans, bör de upprätta ett kompanjonavtal som reglerar hur olika situationer, som konflikter eller händelser som sjukdom eller dödsfall, ska hanteras. Se också över om det behövs livförsäkringar, pensionsavtal, fullmakter eller andra avtal.

 

Genom att följa dessa steg kan processen bli mindre stressande och mer strukturerad, vilket gynnar alla inblandade parter.

Maria Jahn

Är det dags för dig att förbereda ett ägarskifte?

Vill du ha tips inför ditt ägarskifte? Hör av dig till våra skogs- och lantbruksspecialister så hjälper vi dig gärna.