Meny
Om banken
Bild: Karin Linde

"Det finaste priset är att Calle överlevde detta. Att han står bredvid mig idag och mår bra."

Den 5 augusti 2019, på väg hem från bilsemestern i Europa, hände det som inte får hända. Sittandes vid ratten vid E6:ans avfart mot Tvååker drabbades Calle Zimmerman av ett plötsligt hjärtstopp. I bilen bakom sitter vännen, och vår medarbetare Marie Lind, som via jobbet gått en HLR-kurs. Idag får hon och beredskapsstationen i Tvååker, Räddningstjänsten Väst pris för Årets Hjärt och lungräddare 2020. Ett pris som delas ut av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för HLR i Sverige.

 

Marie Lind mottar sitt pris från Jörgen Warberg, Förste vice förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung. Bild: Karin Linde.

- Min första tanke när jag ser Calles bil stå still i motsatt körriktning med varningsblinkers på, var bara att: Herregud, vad är detta? När jag och min man springer över vägen så ser vi hur Calle sitter medvetslös i förarsätet med en tom blick upp i taket. Jag känner direkt att nu måste vi snabbt få ut honom ur bilen, säger Marie Lind.

Marie reagerar blixtsnabbt och tar hjälp av sin man Mattias och en man som stannat vid olycksplatsen för att få ut Calle ur bilen och ner på marken. Samtidigt som man larmar 112 sätter Marie igång med hjärt-lungräddning.

- Den enda tanken som far runt i mitt huvud är att ”nu gäller det”. Jag måste ta i allt jag orkar och jag måste orka hålla på ända tills ambulansen kommer. Vad som händer runt omkring mig och hur lång tid det tar innan vårdpersonal är på plats och att jag får kliva av - det har jag ingen uppfattning om. Jag fick världens adrenalinpåslag och kände att så här får det bara inte sluta. Tanken på det gav mig en otrolig kraft till att hålla på, säger Marie.

Inom fem minuter var Räddningstjänsten Väst på plats och kunde ta över arbetet med hjärt- och lungräddning. Och Calle överlever.

- När någon får ett plötsligt hjärtstopp så är det helt avgörande att någon påbörjar hjärt- och lungräddning så fort som möjligt. För varje minut som går så minskar chansen att du överlever. Ju mer man kan sprida den här kunskapen på arbetsplatser och samhället generellt, så ökar möjligheten att man faktiskt agerar när man stöter på en sådan här situation, säger Andreas Johansson, som var först på plats från Beredskapsstationen i Tvååker.

Gick en HLR-kurs via Varbergs Sparbank

Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning startas direkt och en hjärtstartare används inom tre minuter. Att gå en Hjärt- och lungräddningskurs ger kunskaper som är avgörande och räddar liv, något Marie fick möjlighet till via jobbet.

- När jag fick erbjudandet om att gå HLR-kurs via mitt jobb på Varbergs Sparbank så kände jag att det var självklart både som medmänniska och medarbetare att gå den. Den här situationen bevisar ju att det är en kunskap som är livsavgörande. Det fanns ju varken hjärtstartare eller betänketid på avfarten vid Tvååker, säger Marie.

Tilldelas pris för Årets hjärt och lungräddare 2020

Beredskapsstationen i Tvååker, Räddningstjänsten Väst, får nu tillsammans med Marie Lind Riksförbundet Hjärtlungs, HLR-rådets och Stiftelsen för HLR i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2020. Ett pris som årligen delas ut till någon som räddat livet på en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

- Min förhoppning är att uppmärksamheten kring det här priset kan leda till att någon mer privatperson väljer att gå kursen eller att fler företag erbjuder sina anställda att få den här kunskapen. Fler kommer hamna i min situation och att man då har verktyg till att våga agera är en trygghet för alla, säger Marie.

Och på frågan om det förändrat hennes sätt att se på livet svarar hon:

- Absolut! Jag känner mig mer ödmjuk nu inför livet. Och när jag ser tillbaka på detta känner jag en enorm tacksamhet till att vi hade så många parametrar som var på vår sida i detta. Tänk om det hade hänt fem minuter eller timmar tidigare. Då hade vi kört i 120 km/h på motorvägen eller suttit på färjan mitt ute på havet från Polen. Det är små marginaler som gör att allt gick så bra. Det finns inget finare pris än att Calle överlevde detta. Och att han står bredvid mig idag och är helt återställd, säger Marie.

Andreas Johansson, Calle Zimmerman och Marie Lind. Bild: Karin Linde.

Varbergs Sparbank erbjuder alla sina medarbetare att gå HLR-utbildning

Vi erbjuder alla våra 150 medarbetare att gå en utbildning i hjärt och lungräddning. Detta för att skapa förutsättningar till att kunna agera vid akuta situationer och hjälpa kollegor, kunder och medmänniskor.