"Det skapar hopp för framtiden"

Fler lantbrukare upplever förbättrad lönsamhet och vill satsa på solenergi. Det visar den årliga lantbruksbarometern 2023. Vår lantbruksrådgivare Maria Jahn fanns på plats när årets rapport presenteras hos vår kund Örjan Bertilsson, grisproducent på Persgård i Blixttorp.

Hej Maria! Vad har du för reaktion på årets rapport?

- Det jag blir extra glad för är att 98% av lantbrukarna trivs med sitt yrke, att man upplever en något förbättrad lönsamhet och att fler ser potentialen i att satsa på mer hållbara alternativ. Solenergi är det energislag som flest vill utveckla, både för eget bruk och till försäljning och det känns gott inför framtiden!

På vilka sätt kan vi på Varbergs Sparbank stötta lantbruksföretagare?

- Sverige befinner sig i ett läge där vi behöver öka vår egen livsmedelsproduktion och här är de lokala lantbruken ett viktigt nav i samhället för att skapa försörjningstrygghet. Rapportens slutsats är ju egentligen att investeringsviljan är på bottennivå, något som kan hota lantbrukens framtid. I tuffa tider så blir de investeringar man gör kanske än mer viktiga och att man fortsätter våga tro på framtiden. Här vill vi som bank hjälpa lantbruken igenom de utmaningar man står inför och kunna vara en partner för att förverkliga investeringsdrömmar.

Rapporten släpps i år här hos vår kund Örjan som driver Persgård. Vad inspireras du av i hans lantbruk?

- Jag tycker Örjan har ett fantastiskt driv! Han är en utav de bästa på smågrisproduktion i Sverige och vill hela tiden fortsätta utveckla sin verksamhet. Jag tycker han är ett gott exempel på att det finns en ljus framtid för lantbruket. Han har bland annat det senaste året investerat i ett nytt fodersystem och solceller på gården och får väldigt goda resultat av sina satsningar. Jag tycker han visar på modigt entreprenörskap och det skapar hopp för framtiden!

Lantbruksbarometern 2023 i korthet

  • Trots ett mycket oroligt år, med krig, Covid-19-pandemin och en stegrande inflation upplever samtliga fyra stora produktionsgrenar en förbättrad lönsamhet jämfört med för ett år sedan.

  • Mjölkproducenterna inledde året med ett mjölkpris som var historiskt högt och sedan dess har det ökat med ytterligare cirka 40 procent. Detta har trots fördyrade kostnader medfört att de nu upplever en historiskt förbättrad lönsamhet.

  • Nötköttsproducenterna är de som upplever den lägsta lönsamheten. Dock har de under året upplevt en något förbättrad lönsamhet jämfört med för ett år sedan och tror på ytterligare förbättring under kommande år. Men det är en tudelad bild, för trots detta är det betydligt fler nötköttsproducenter som tror att lönsamheten om ett år kommer vara ganska dålig eller mycket dålig jämfört med de som ser mer positivt på framtiden.

  • Trots att samtliga fyra stora produktionsgrenar upplever en förbättrad lönsamhet jämfört med för ett år sedan, är det historiskt få lantbrukare som valt att investera i djurstallar under 2022. Investeringsviljan i djurstallar är oroväckande nog ännu lägre inför 2023 än vad den var inför 2022.

  • Kortsiktiga investeringar genomförs fortfarande, medan långsiktiga investeringar får stryka på foten. Det borde indikera att det är svårt att förutsäga hur de långsiktiga förutsättningarna för lönsamhet, regelverk med mera faller ut.