- Ett klimatbokslut identifierar var den stora klimatpåverkan finns i företagets affärsmodell. Resultatet lägger grunden för att vidta rätt åtgärder i form av affärsutveckling, effektiviseringar, implementering av ny teknik och kravställningar på leverantörer, säger Petra Löfås, Hållbarhetsrådgivare på EMC.

EMC:s koncept innehåller kompetensutveckling, ett digitalt klimatberäkningsverktyg och en kommunikationsplattform. Det gör det enkelt för alla verksamheter att ta fram ett klimatbokslut och tillämpa ett långsiktigt klimatarbete.

-Sedan ett par år gör vi på Varbergs Sparbank ett klimatbokslut tillsammans med EMC. EMC:s klimatbokslut möjliggör för företag att på ett enkelt sätt mäta och börja påverka sitt klimatavtryck. Genom det har vi lärt oss mycket om våra utsläpp och vad vi kan göra för att minska dem. Det har hjälpt oss väldigt mycket i vårt fortsatta hållbarhetsarbete, säger Maria Sjöstrand, Hållbarhetschef Varbergs Sparbank.

Varbergs Sparbanks klimatinitiativ

Vi på Varbergs Sparbank vill att fler företag i Varberg ska få möjligheten att kartlägga och minska sina klimatutsläpp precis som vi gjort tillsammans med EMC. Därför har vi startat ett Klimatinitiativ, där vi erbjuder alla våra företagskunder att göra ett Klimatbokslut tillsammans med EMC till rabatterat pris. Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen Varberg står för 50% av deltagaravgiften för alla våra kunder som anmäler sig till EMC:s Klimatbokslut 2023.

-Tempot för den gröna omställningen är högre än någonsin i näringslivet. Det säkrar de befintliga jobben, skapar de nya jobben, framtidssäkrar affären och stärker varumärket. Det är därför hög tid för företag att ta tag i sitt klimatarbete. För hållbar utveckling är inte en fråga för någon annan - det är en fråga för oss alla. Därför känns det självklart för oss på Varbergs Sparbank att möjliggöra för fler företag att kunna göra ett klimatbokslut, säger Maria Sjöstrand, Hållbarhetschef på Varbergs Sparbank.

----------------------------------------------

Ta del av Varbergs Sparbanks Klimatbokslut 2022