- Det finns tre olika kontotyper som man kan använda sig av beroende på när och vad man ska använda sina pengar till. Det är e-sparkonto, Varbergskonto och Fasträntekonto.

E-sparkonto

- Ett e-sparkonto rekommenderar jag att ha som ett kortsiktig buffertsparande eller kortsiktigt målsparande. Det kan till exempel vara till en resa. På ett e-sparkonto har man fria uttag och för tillfället ligger räntan på 1,6%. Det är ett bra konto att lägga över pengar på från exempelvis sitt lönekonto, så man inte har pengar man inte ska använda på ett konto med noll ränta, och även för att minska risken att bli av med pengarna om man skulle tappa sitt kort.

Varbergskonto

- Ett Varbergskonto är bra att använda till ett långsiktigt målsparande, som till exempel ett lägenhetsköp. Där är det fördelaktigt att förvara pengar som man har ett tydligt mål med men inte vill ta någon risk på. Här har man tolv fria uttag per år och räntan ligger på 2.5%.

Fasträntekonto

- Har man pengar att avvara över tid och inte vill ta risk i form av fond eller aktier så rekommenderar jag ett fasträntekonto. Ett fasträntekonto är ett bundet sparande med fast ränta, beroende på bindningstiden, och den kan variera från tre månader upp till fem år. Väljer man att binda sina pengar 6 månader ligger räntan för tillfället på 3.45%.

Vilket sparande tycker du man ska prioritera?

- Först och främst ska man prioritera ett buffertsparande på ett e-sparkonto för att ha råd med oförutsedda utgifter, till exempel om diskmaskinen går sönder. Då har man fria uttag och låser inte in sig på ett konto som har begränsat med uttag. När man har ett stadigt buffertkonto kan man bygga på med andra sparande, och vilket man ska välja beror på syftet med sparandet och när man vill använda pengarna.

Har du något annat spartips du vill dela med dig av?

- Jag tycker man ska skapa sig en överblick över sitt sparande och strukturera upp tydliga mål med sina olika sparkonton. Att man har ett förvar till varje syfte. Ett konto för semesterspar, ett för pensionssparande, ett för framtida boende, ett barnspar etc., och inte allt sparande samlat i ett. Ett tips är att döpa sina konton efter de olika sparmålen man har - det kan man göra själv i internetbanken. Det tror jag gör att motivationen till att spara till de olika syftena ökar. Har man en bra överblick och tydlig plan är det lättare att nå sina mål.