Den allmänna pensionen och tjänstepensionen räcker ganska långt – men kanske inte hela vägen för alla. De flesta som har arbetat heltid ett helt arbetsliv kan räkna med omkring 70 procent av sin slutlön i pension. Vill du ha högre pension är det en bra idé att ha ett privat pensionssparande.

Som premiumkund hos oss får möjlighet att sitta ner tillsammans med din premiumrådgivare och vår pensionsspecialist Peter Isberg för att planera din pension. Beroende på vad du önskar hjälper han till att lägga upp en plan framåt och hitta individuella lösningar.

- Vi ser ett stort värde i att våra kunder får den här möjligheten att sitta ner tillsammans med Peter. Vill du veta när du kan gå i pension? Vill du veta vad du kommer att få i pension? Vill du veta hur du ska ta ut din pension? Då ska man verkligen boka in ett möte med Peter, säger Anna Sara Andersson, Premiumrådgivare på Varbergs Sparbank.

Pensionsgenomgång med Peter – så fungerar det

För att kunna lägga upp en pensionsplan är det viktigt att först skaffa sig en bra överblick och sammanställning över sin pensionssituation. Med hjälp av Minpension.se skapar man sig det och när man fått det kan man börja planera framåt.

- När vi har fått en bra överblick tar vi reda på vad som är en bra pension för just dig och vad du önskar. Vill du till exempel gå ner i tid eller sluta arbeta tidigare så krävs det lite mer i ditt eget pensionssparande och då lägger vi upp en plan för det och hur vi ska komma dit.

Eftersom de flesta av oss kan räkna med en pension på cirka 70 % av sin lön kan det vara en bra idé att testa på hur det känns att leva på den summan.

- Jag avslutar alltid mina möten med att säga att folk ska gå hem och pensionsträna, det vill säga leva på 70 % av dagens lön. Det är faktiskt ett bra sätt att få reda på hur man vill ha det som pensionär och det kan även ge en liten morot till att spara extra om man inte känner sig helt nöjd med summan, säger Peter.

Passa på att boka möte

- Jag skulle rekommendera att boka in ett första möte för en pensionsgenomgång när man har cirka femton år kvar till pensionen för att lägga upp en plan, och sen även ett möte när det närmar sig och börjar bli skarpt läge. Då kan vi gå igenom om planeringen vi hade för femton år sedan fortfarande känns okej. Gör den det så fortsätter vi på samma spår och skulle det vara så att man inte är nöjd så får vi lägga upp en plan på hur vi ska kunna fixa det, säger Peter, och tillägger:

- För oss är det lika viktigt att diskutera pensionen som sparande och andra placeringar. Vi vill att våra kunder ska ha det ekonomiskt bra även i framtiden och inte bara nu.