Hushållens köpkraft vid köp av bostad är generellt sett fortsatt god. Ett hushåll som köpte en bostad under tredje kvartalet lägger, som i kvartalet innan, i genomsnitt 26 procent av sin disponibla inkomst på boendet. På orter med färre än 75 000 invånare har möjligheten att köpa småhus förbättrats något. Här sjönk småhuspriserna med i genomsnitt sju procent, medan bostadsrättspriserna gick ner med två procent.
- De lägre priserna i kombination med något lägre bolåneräntor har ökat köpkraften för småhusköparna på mindre orter. Men den lokala variationen är stor. På vissa orter har priserna stigit kraftigt medan priserna på andra orter sjunkit ordentligt, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.
Stora variationer i prisutvecklingen mellan olika orter
I Skellefteå, Sandviken och Falkenberg sjönk till exempel småhuspriserna med mellan 17 och 21 procent det tredje kvartalet. Samtidigt steg småhuspriserna med mellan 11 och 29 procent i Ängelholm och Vänersborg.
Också på bostadsrättsmarknaden varierar prisbilden. Mest har priserna sjunkit i Örnsköldsvik. Här gick bostadsrättspriserna ned över 30 procent under tredje kvartalet, efter en kraftig prisuppgång kvartalet innan. I Kristianstad har priserna stigit mest, med i genomsnitt 15 procent.
Fortsatt mycket svårt för ensamstående och unga att köpa bostad
Möjligheten att köpa bostad varierar också mellan olika hushåll och livssituationer.
- Att köpkraften generellt sett är god betyder inte att alla har ekonomiska möjligheter att köpa en bostad. Det är fortsatt mycket svårt för ensamstående och unga att skaffa en bostad på många orter, i synnerhet i storstäderna, säger Arturo Arques.