Ett år går fort. Sommaren och semestern känns både nära och långt borta. Ändå är det snart jul och nytt år. Något som för många innebär ledighet och tid att umgås med familj och vänner, men också mycket att göra. Julklappar och julmat ska köpas och kanske skriver du fortfarande ett och annat julkort. Kanske blir det en resa eller att bjuda hem släkten? Vi är många som har fullt upp. Vill du minska stressen och istället slappna av och njuta är mitt råd att planera och prioritera alla aktiviteter. Något som ofta glöms är den egna ekonomin. ”Det tar vi tag i sen” är sällan en bra strategi. Några spara-tips på vägen:

  • Om du använder dig av rot- och ruttjänster är det bra att kontrollera att du inte når maxgränserna. I Skatteverkets tjänst ”Rot och rut – mina avdrag” ser du hur mycket avdrag du använt hittills.
  • Har du gjort en kapitalvinst under året kan du kvitta den mot eventuell kapitalförlust.
  • Har du bolån tillsammans med någon kan det vara en idé att se över eventuell skattejämkning och hur lånet fördelas mellan er.
  • Gör en budget för ditt hushåll

Fler råd hittar du i vår sammanställning Tips inför årsskiftet. Ett särskilt tips jag vill ge alla är att skänka en extra tanke, ett handtag eller kanske ett bidrag till de som inte har det så bra och vars tillvaro är extra tuff i jultider.

God jul och gott nytt år!


Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom