Förbered dig inför bostadsaffären

Efter en ovanligt varm sommar går vi nu mot höst. En tid när många byter boende och utbudet ökar. Att köpa eller sälja sin bostad är för många den största affären i livet och ofta går det snabbt undan. På kort tid ska man bestämma om man är beredd att köpa/sälja till ett visst pris. Då kan det vara bra att ha förberett sig.

Ett generellt tips är att man ska planera och gå igenom sin ekonomi i god tid. Som säljare bör man bestämma vad man kan acceptera som pris, att man väljer mäklare noga, inte bara mäklarfirma. Det är en stor affär, därför är det viktigt att det känns bra. Ett tips är att man även besiktigar bostaden och eventuellt åtgärdar större anmärkningar.

Som köpare bör man se över vilket utrymme man har i sin ekonomi, om den klarar en räntehöjning eller om man blir arbetslös eller sjuk. Bestäm därefter max-nivå för dina bud och håll dig till den. Det är lätt att ryckas med. Om man ska köpa bostadsrätt är det oerhört viktigt att man kolla upp föreningens ekonomi.

Om man ska sälja innan man köper något nytt eller tvärtom, beror till exempel på hur ekonomin ser ut, vilka marginaler man har och hur långt det är till tillträde.

Med dessa förberedelser är det lättare att gå in i bostadsaffären och få en skön känsla av att man gjort något bra när allt gått i lås.

Lycka till med ditt boende och ha en fin höst!

Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom