Det senaste året har många unga gett sig ut på börsen, men kanske utan att vara fullt medvetna om vilka risker som finns. "Prata mer om sparande över middagen. Berätta för ungdomarna om era erfarenheter." Det är rådet från Per Laihonen, privatrådgivare på Varbergs Sparbank.
Intresset bland unga ökar
Intresset för att köpa aktier fortsatte att växa under 2020, framför allt bland unga. Enligt en rapport om utvecklingen av det svenska aktieägandet från Sveriges värdepapperscentral Euroclear Sweden, skedde en rekordökning av svenska privatpersoners aktieägande under 2020. Antalet privata aktieägare ökade med 187 470 stycken, mer än en tredubbling jämfört med motsvarande ökning 2019.
Åldersgruppen 21–30 år har ökat under de senaste tio åren och även under 2020. Gruppens andel av det totala aktieägandet i Sverige ökade från 10,9 till 12,7 procent under förra året, den största ökningen av samtliga åldersgrupper.
Sparandet i aktier har blivit en ny hobby för många ungdomar som hört att börsen är en plats där det går att tjäna snabba pengar.
– Det är snabbheten som attraherat så många ungdomar. Kommunikationen på sociala medier går ut på att börsen är ett casino och att man spelar när man satsar sina pengar på börsen, säger Tove Zander, segmentsansvarig för åldersgruppen upp till 30 år, på Swedbank. Dessförinnan var hon vd för Unga aktiesparare
Det florerar diskussioner om aktiesparande på sociala medier idag, vilket kan vara en bidragande orsak till att intresset för aktier har ökat hos många unga. Idag är många på TikTok, Instagram och YouTube och delar råd om aktier och hur man ska spara för att generera avkastning, säger Tove Zander och tillägger:
– Aktiegrafer delas varje dag, eller till och med per timme. Det råder en hets kring hur mycket, och snabb, avkastning den här typen av sparande genererar.
Viktigt att vara medveten om riskerna
Aktier har blivit ett hett samtalsämne bland ungdomar och det pratas om vilka aktier som är bra att investera i, samt hur det går med sina egna placeringar. Det är modernt och trendigt att spara och prata om aktier. Börsen har de senaste tio åren gått bra och eftersom allt är digitaliserat idag så kan man enkelt hitta den informationen man vil ha. Dessutom har det låga ränteläget gjort att många söker sig från sparkonto till alternativa sparformer. Det kan vara två anledningar till att intresset för aktier har ökat.
– Jag tycker personligen att det är roligt att intresset för aktier har ökat bland unga, och att det har blivit ett aktuellt ämne som det talas mycket om. Det finns många möjligheter med att spara i aktier, men det är också viktigt att veta riskerna som finns. Det finns många som inte har en aning om vilka risker de tar med sitt investerade kapital, säger Per Laihonen, privatrådgivare på Varbergs Sparbank.
Många unga hör på sociala medier att det genom aktiesparande går att tjäna stora pengar, och det som betonas är möjligheten till snabb vinst. Det är dock viktigt att ifrågasätta det man läser och ser där.
– Det går inte att lita på en person som säger att en viss aktie har gått upp en viss procent och att den kommer fortsätta gå upp i samma takt. Vill man spara i aktier så är det viktigt att läsa på, försöka förstå och ta egna beslut utifrån den informationen man själv har tagit till sig, säger Per Laihonen och tillägger:
– Här har man som vårdnadshavare ha ett viktigt att ansvar att berätta om sina egna kunskaper och erfarenheter av börsen, och att man är noga med att berätta att den kan gå både upp och ner, och att det är möjligt att förlora kapitalet som man investerat. Precis som när man handlar med fonder är det viktigt att först bestämma sig för vilken risk man är villig att ta och vilken tidshorisont man har för sitt sparande. Generellt kan man säga att ju längre sparhorisant man har, desto större risk kan man ta. Det är till exempel inte så kul om man sätter alla sina pengar i en kortsiktigt placering med hög risk när börsen dyker. Då kan man stå utan handpenning den dagen det är dags att köpa sin bostad.