Få koll på din pension!

Pensionen grundar sig på den inkomst man haft genom livet – och här ligger tyvärr många kvinnor en bra bit efter män vilket resulterar i en sämre pension för kvinnor. Vår privatrådgivare Lindalee delar med sig av sina bästa tips på hur man blir mindre ekonomisk sårbar när pensionen närmar sig.

Den genomsnittliga totala pensionen för män boende i Sverige är 24 200 kronor per månad före skatt. För kvinnor är den 17 000 kronor per månad. Kvinnor har alltså i genomsnitt 30 procent lägre pension än vad männen har.

Skillnaderna beror framför allt på att kvinnor generellt har lägre lön än män och eftersom pension baseras på den lön man haft under sitt arbetsliv. En annan faktor som påverkar pensionen är deltidsarbete och en stor andel kvinnor i Sverige jobbar, eller har arbetat deltid under många år. Längre perioder av deltidsarbete sänker pensionen rejält, eftersom den lägre inkomsten man får till följd av deltidsarbetet också innebär lägre avsättningar till såväl den allmänna pensionen som till tjänstepensionen.

För att försäkra sig om att den som jobbar deltid i relationen ändå får en hygglig pension, tipsar Lindalee om att sätta av öronmärkta pengar för ett kompensationsspar.

– Där fyller man ut glappet varje månad för en partners deltid, genom att sätta in en summa som motsvarar avsättningen till pensionen. Tjänar man mellan 35 000 och 40 000 kronor i månaden och jobbar deltid innebär det cirka 2 500 kronor i månaden, säger Lindalee.

Prata pension

Vi tvingas ta allt större ansvar för vår pension och för att få en bra överblick över ens situation behöver man prata pengar och pension med sin partner, även om det är jobbigt.

– Svårt eller inte, så måste man våga samtala med varandra för att kunna planera sin ekonomi och sitt sparande. Vill man underlätta för sig ska man prata om det här så länge man är ense – och i ett tidigt skede, säger hon.

Överföra premiepensionsrätter

Ett annat alternativ för par som vill bygga en mer jämlik ekonomi är att den som tjänar mest överför sina premiepensionsrätter till sin hemmavarande– eller deltidsjobbande partner för att utjämna pensionsskillnaden.

– Fördelen är att det inte påverkar den lönesumma man får ut. Man behöver alltså inte använda en del av inkomsterna, vilket ju kan vara tufft för många under småbarnsåren. Därför kan det vara en god idé när man ser till hela ekonomin, säger Lindalee.

Gör man som i exemplet ovan får partnern också behålla det överskrivna pensionskapitalet vid en eventuell skilsmässa oavsett äktenskapsförord.

Lindalees bästa tips för pensionen

  • Vi tvingas ta allt större ansvar för vår pension, så börja med att skaffa dig koll över lag och fokusera sedan på tjänstepensionen. Hur du placerar pengarna gör stor skillnad. Boka in en tid hos en rådgivare, till exempel på din bank, om du vill gå igenom din ekonomi.
  • På pensionsmyndigheten.se finns en bra simulator, där du kan få en uppfattning om din pension. Där kan du också se hur den förändras beroende på hur mycket du tjänar och när du vill gå i pension.
  • Ju tidigare du börjar pensionsspara desto bättre. Fondsparande i en bred fond, till exempel en globalfond, är ofta ett klokt val. Har du flertalet år kvar till pensionen kan du ofta välja full aktiedel för att få hög tillväxt utan att behöva oroa dig. Pengarna ska ju stå så länge.
  • Ha alltid ditt pensionssparande öronmärkt separat, så att du inte frestas att röra pengarna. Tänk på att skydda dina sparade medel med ett äktenskapsförord.
  • Att sänka risken och överföra en del av pengarna till räntefonder är ofta att rekommendera när man närmar sig pensionen. Men allt beror förstås på hur riskbenägen man är som person.
  • Om du struntar i att spara extra till din pension med argumentet att din fastighet är din ”pensionsförsäkring”, så kanske det också blir så att du faktiskt måste sälja för att få loss pengar. Vill du verkligen det?
  • Att jobba längre är ett sätt att höja pensionen. Ibland är det bättre att jobba deltid mot slutet av karriären om det innebär att man orkar jobba några år extra. Här går det inte att jämföra sig med vänner, eftersom man kan tillhöra olika avtal beroende på vad man jobbar med. Kolla noga innan du tar ett beslut.

Boka en genomgång!

Vill du ha hjälp att se över din pension? Bpka en genomgång med oss så hjälper vi dig. Boka tid hos din rådgivare eller via 0340- 66 60 00