Varför rekomenderar du att ha ett premiumkonto? 

- Som Premiumkund har du tillgång till ett premiumkonto – vilket jag skulle säga är det bästa kontot vi kan erbjuda dig som kund. Det är ett konto med fria uttag och insättningar och för tillfället ligger räntan på 2,90%, men den följer marknadsräntan så ändrar den sig så gör även den här det. Det är helt enkelt ett fritt sparkonto som man kan hantera som man vill – men med förmånlig ränta. Premiumkontot skulle jag rekommendera att använda sig av som ett buffertsparande. Här ska du ha rörliga pengar som du kan ta av, men ändå få ränta på. De pengar du inte investerar kan du ha här.

När ska man använda sig av ett fasträntekonto?

- Har man pengar att avvara över tid så rekommenderar jag ett fasträntekonto. Där du får den bästa säkerställda räntan på sina pengar, om man inte placerar sina pengar i fonder. Ett fasträntekonto är ett bundet sparande med fast ränta, beroende på bindningstiden, och den kan variera från tre månader upp till fem år. Så vet du att du har pengar att avvara, men som du inte av olika skäl vill placera i fonder så är detta ett bra alternativ som jag rekommenderar.

Har du något annat spartips du vill dela med dig av?

- Mitt tips är att se över sina konton och sina räntor. Det är viktigt att ha en plan för sina pengar och placeringar, till exempel när och vad du ska ha dem till. Vad behöver man ha i rörligt kapital och vad kan man sätta av? Har man en bra överblick och tydlig plan är det lättare att nå sina mål. Mitt andra tips är att se till att man har sina pengar på ett premiumkonto och inte ett vanligt e-sparkonto. När alla månatliga betalningar är gjorda ska man flytta över överskottet till ett premiumkonto, så inte pengarna står på ett konto med noll ränta. Det kan bli mycket pengar av det i slutändan.