Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Vi har som ambition att kunna erbjuda Västsveriges bästa längdspår."

25 000 personer besöker varje år vinstersportsanläggningen Åkulla. Mildare vintrar blev startskottet på drömmen om den konstsnöanläggning som idag tillverkar de 25 000 kubikmeter konstsnö som krävs för att skapa ett halländskt vinterparadis. Sedan 2015 bidrar Varbergs Sparbank med över 10 miljoner för att Åkulla ska utvecklas som besöksdestination, i nära samverkan med Åkulla Skidallians.

- Åkulla är ju Varbergs flaggskepp till friluftsområde med en tradition som sträcker sig långt tillbaka. Här har i stort sett varenda Varbergare spenderat sina friluftsdagar i generationer. Till en början drevs anläggningen helt med natursnö, men allt fler mildare vintrar gjorde att Åkulla Skidallians bildades 1998. Då gick de fyra föreningarna FK Friskus Varberg, OK Nacke, OK Löftan och Ringhals IF ihop för att med gemensamma krafter förverkliga idén om en konstsnöanläggning. Varbergs Sparbank hade redan då ett engagemang för Åkullas utveckling och stöttade upp ekonomiskt. Redan samma säsong tillverkades den första snön på den yta som idag är parkering, och man lånade gödselspridare och traktorer från bygden för att skyffla ut snön och göra skidspår, säger Olof Fröberg, ordförande Åkulla Skidallians.

Idag har anläggningens 3,2 kilometer långa konstsnöspår över 25 000 besökare per säsong, i alla åldrar och grad av kunskap. Men vägen till en permanent anläggning och en familjär destination var långt ifrån självklar.

- 2013 stod vi i ett läge där vi höll på att lägga ned hela verksamheten. Snötillverkningen på parkeringen störde grannar med buller och vi behövde större kapacitet för att kunna fortsätta driva anläggningen framåt. När vi fick grönt ljus från Varbergs kommun med ett nytt arrendeavtal på mark, gick Varbergs Sparbank in och finansierade ett fullutrustat servicehus med maskinell utrustning och 10 snökanoner som stod klart 2015. Det var en fantastisk känsla att få inviga den anläggning vi några år tidigare haft tankar på att lägga ned helt och hållet. Genom denna satsning fick vi helt nya förutsättningar för att skapa goda skidförhållanden här i Halland och att förlänga snösäsongen. Nu har vi ett snitt på ungefär 70 dagar om året när det är åkbart i spåren, vilket är fantastiskt bra utifrån den kustnära anläggning vi är, säger Olof Fröberg.

Totalt har Varbergs Sparbank bidragit med över 10 miljoner till Skidalliansens arbete med att utveckla Åkulla. Bland annat har banken finansierat konstsnöanläggningen och en värmestuga för allmänheten som förväntas stå klart sommaren 2021.

- Finansieringen från Varbergs Sparbank har varit helt avgörande för att vår verksamhet ska kunna finnas här idag. Vi som Skidallians vill utveckla inlandsturismen även på vintern här i Åkulla, och den förutsättningen får vi genom de bidrag som banken har gett. Vi har som ambition att kunna erbjuda Västsveriges bästa spår och den anläggning vi skapat fram till idag lockar till sig besökare från Skåne i söder till Göteborg i norr.

Gratis skidutrustning att låna till alla barn och ungdomar

Alla barn och ungdomar som besöker Åkulla kan låna komplett skidutrustning helt gratis med stöd från Varbergs Sparbank. Något Olof menar skapar en jämlik och meningsfull fritid för många barn i Varberg.

- Alla familjer har inte den ekonomiska möjligheten att åka till fjällen eller äga sin egen utrustning. Därför betyder det mycket att vi kan erbjuda ungdomar upp till 18 år att få låna skidor helt gratis. Här har vi över 200 kompletta skidutrustningar som står redo. Tack vare denna samverkan med banken kan vi även erbjuda alla skolor i Varbergs kommun att lägga sina friluftsdagar här. På vardagarna under säsongen tar vi emot skolklasser under dagtid där eleverna får prova på skidor, många för första gången. Flera av de som besöker oss via friluftsdagarna återkommer sedan på helgen med hela familjen, och fortsätter därmed att uppleva snölandskapet tillsammans.

Till sommaren hoppas även föreningen inviga sitt nya "Allianshus" som ska ersätta befintliga baracker där skidutlåningen äger rum. 

- Allianshuset kommer skapa en ännu bättre helhetsupplevelse för de familjer som besöker oss. Vi kommer få bättre flöden på skidutlåningen och det blir även möjlighet till värmestuga för allmänheten. Här ska man kunna äta sin medhavda matsäck och utanför ska det finnas grillmöjligheter. Vi har själva stått för projekteringen och banken finansierar. Allianshuset är förhoppningsvis i fullt bruk till kommande säsong. 

En samverkan som stärker föreningslivet

En god samverkan med Varbergs Sparbank och kommunen har underlättat föreningens arbete med anläggningens utvecklingsresa.

- Det är en viktig känsla tror jag att man har samhällets stöd i ryggen i det man brinner för. När man får det stödet så ger det både näring och energi till att fortsätta det ideella arbetet. Vi har hela tiden känt att vi haft en god stöttning både Varbergs Sparbank och kommunen. Bankens vision om att utveckla bygden är något vi gör tillsammans och där bidrar Varbergs Sparbank i allra högsta grad. Det känns som att bankens satsningar står i fin samklang med kommunens ambitioner för att utveckla Åkulla till den fantastiska besöksdestination det börjar bli.

Och fler utmaningar och drömmar finns det också för Skidalliansen framåt.

- Jag tror en utmaning vi står inför nu är hur stor anläggningen kan bli och fortsatt bäras helt av ideella krafter. Att fortsätta rekrytera fler som vill ställa upp och ge av sin fritid till en sådan här verksamhet är viktigt. Sedan fortsätter vi förvalta det överskott vi gör för att klara kommande milda vintrar, det är viktigt för att verksamheten ska kunna vara långsiktig. Och sedan har vi drömmar om att utveckla spårområdet ytterligare och att anskaffa en pistmaskin för ännu skarpare spår. 

Olof Fröberg, ordförande Åkulla Skidallians

Mer om vårt bidrag till Åkulla Skidallians

Varbergs Sparbank har genom Sparbanksstiftelsen bidragit med över tio miljoner för Åkullas utveckling som vintersportsdestination. 

 

2015

Bidrag till ny konstsnöanläggning, snökanoner och servicehus.
 

2017

Bidrag för inköp av skidutrustning för barn/ungdom. Alla barn under 18 år lånar komplett skidutrustning gratis vid besök i Åkulla. 
 

2019

Bidrag till ny Alliansstuga där det blir bättre flöden för skidutlåningen samt värmestuga för allmänheten.