Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Videbergs Bygdegård får nytt liv tack vare sin unga nysatsande styrelse

Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har under det senaste 10 åren beviljat bidrag till 18 olika bygdegårdar runt om i Varbergs kommun, för cirka 11,5 miljoner kronor. En av bygdegårdarna som fått ta emot bidrag är Videbergs Bygdegård. Och finare belägen bygdegård går no ginte att hitta - omiven av havet och små pittoreska sjöbodar. Vi träffar Katarina, föreningens ordförande och deras kassör, Cecilia.

Hej Katarina och Cecilia. Vad händer hos er i Videbergs Bygdegård just nu?

- Vi är en väldigt aktiv bygdegård där det ständigt händer nya grejer. Just nu är vi i full gång med planering kring en stor renovering av vårt tak. Detta har vi möjlighet att göra tack vare bidrag från Varbergs Sparbank. Hela tanken med att renovera taket är för att därefter kunna installera solceller. Planen var från början att sätta upp solceller direkt, men vår hantverkare sa: ”Nej nej, innan installation av solceller så måste ni fixa till det här taket”. Då fick vi helt enkelt backa några steg. Vår ambition är att vår bygdegård ska bli tipptopp. Vi har många tankar kring förbättring av bygdegården men detta är det första stora projektet för att komma dit.

Och därefter är det dags för solceller. Hur kom ni fram till att installera det?

- Jajamän! Precis som för alla andra så har våra elkostnader skenat under vintern. Vi kom fram till att vi måste sänka vår förbrukning av el och insåg att solceller är ett bra alternativ. Det kändes också som en fantastisk möjlighet när vi fick veta att man kan ansöka om bidrag till just solceller, av Sparbankstiftelsen och att de har avsatt pengar till ett sådant projekt. Vi ser det här som en del i vår satsning för att vår bygdegård ska kunna leva vidare. Detta kommer på sikt leda till lägre elkostnader och i bästa fall att vi kommer kunna sälja el. Dessa besparingar kan i sin tur ge oss möjlighet att fortsätta rusta upp och utveckla våra lokaler.

Ni har en väldigt ung styrelse med snittålder på cirka 45 år, vilket inte är så vanligt inom bygdegårdsvärlden.

- Ja precis. De flesta i styrelsen har suttit i tre år och i samma veva som vi blev invalda så byttes den äldre generationen mer eller mindre helt ut. Vi tycker det är så roligt att vara med och få göra vår bygdegård till en modern bygdegård där vi kan nå alla i samhället – unga som gamla. Vi känner verkligen att vi är på upptåg och vi har som sagt en ung styrelse som inte är rädda för att tänka nytt. Videberg är ett litet smultronställe med en gemytlig gemenskap. Här hänger alla ihop, oavsett ålder. Alla känner alla. När de äldre ville lämna över var det inte svårt att hitta yngre personer som ville vara med i styrelsen. Man blir stolt av att få möjligheten att bli invald i styrelsen. Videberg är en del av vår uppväxt, det är en ära att få vara med och driva denna förening vidare.

Vad betyder bygdegården för Videberg?

- Den betyder allt! Vi skulle säga att bygdegården är hjärtat i systemet, tillsammans med Videbergs Fiskehamnsförening. Skulle bygdegården försvinna så dör en stor del av Videberg. För många som bor runt omkring Videberg så är det just ner i Videbergs hamn som det händer. Man solar, badar, har sin båt här, träffar folk och allt blir på något sätt sammankopplat med bygdegården.

Vad betyder bidraget från Varbergs Sparbank för er?

- Det betyder hela bygdegårdens framtid! Utan detta bidrag hade vi aldrig haft möjlighet att göra denna renovering. Det är verkligen en fantastisk summa som vi har fått och vi är otroligt tacksamma. Vi måste verkligen lyfta fram hur lättsamt och enkelt all kontakt kring bidraget varit. ”Hör av er om ni vill ha hjälp att fylla i blanketter eller om ni har andra frågor” – är kommunikationen vi fått. Vi är så nöjda!

Katarina och Cecilia

Våra bidrag till olika bygdegårdar

Under de senaste tio åren har Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen lämnat bidrag på 11,5 miljoner kronor till olika samlingslokaler runt om i Varbergs kommun och Horredsbygden.

 

Bidragen har utgått till:
Aranäsgården Åskloster
Folkets Hus Rolfstorp
Fiskerilokalen Bua
Sibbarpsgården
Skällingegården
Sällstorpsgården
Galtabäcks Bygdegård
Grimetons Bygdegård
Gödestads Bygdegård
Himle Bygdegård
Karl Gustavs Bygdegård
Kungsäters Bygdegård
Stamnareds Bygdegård
Stråvalla Bygdegård
Tofta Bygdegård
Träslövsgården
Fiskerilokalen Videberg
Fiskerilokalen Träslövsläge