Hoppa till textinnehållet

"Vi har gått in med bidrag olika nivåer med gemensam nämnare att ha hjälpt föreningen fötter igen"

När 2020 nu går mot sitt slut blir det sannolikt ett år som våra föreningar helst av allt vill glömma. Ett år som präglats av ett ständigt hot från ett välkänt virus med anpassningar av aktiviteter och tuffa ekonomiska utmaningar som följd.

5 miljoner kronor i stöd till föreningar under Coronapandemin

Ca 20 föreningar har beviljats närmare 5 miljoner kronor i stöd för bland annat inställda evenemang. De större bidragen har lämnats till HK Varberg, Warberg IBF, Tvååkers IF, Varbergs Sim, Varberg MTB, Varbergs GIF Friidrott mfl. (utan inbördes storleksordning)
Även riktade stödaktiviteter har fått bidrag, som till exempel Röda Korset och deras omställning från second hand-butik till utkörning av varor till människor i riskgrupper.

Tre frågor till tre föreningar

"Tack vare bidrag från Varbergs Sparbank och Riksidrottsförbundet lyckades vi överleva som förening."

Varken ett öde Sparbanken Wictory Center eller ett inställt Warbergsspelen hör till vanligheterna för Warbergs IBF. En viktig kugge för föreningens ekonomi föll därmed bort på grund av Coronapandemin. Vi träffar Emil Risberg, klubbchef Warberg IC.

"Bidraget har varit det viktigaste som hänt klubben under hela det här året."

Varbergs Mountainbikeklubb drabbades av ett stort ekonomiskt bortfall när man fick ställa in Bockstensturen 2020 – ett lopp som klubben arrangerat i 25 år. Vi träffat UIf Dovemark, ordförande i föreningen.

"Det senaste året har varit nattsvart."

2,5 år har Varbergs Sim stått utan sin ordinarie simhall. Coronapandemin blev ett hårt slag för föreningen. Det senaste året har de gått från att vara en av Varbergs största föreningar till ett medlemstapp på 60% och fått säga upp personal på grund av en mycket pressad ekonomi. Vi träffar Pierre Hilbert, verksamhetsansvarig Varbergs Sim.