Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Det är mumma för själen att gå en promenad här."

Nu är södra slingan av Svarthall i Läjet i toppskick lagom till våren. Med stöd från Sparbanksstiftelsen har medlemmarna i Destination Läjet rustat upp promenadslingan med helt ideella krafter.

Hej Pernilla Nilsson, ordförande Destination Läjet. För den som inte känner till Svarthall-slingan – varför ska man ta sig hit på en promenad?

- Svarthall är en populär promenadslinga både för Läjesbor och besökare – här går flera hundra människor varje dag. Det är ett av få ställen i Varberg där man kommer nära havet på en naturstig. Jag brukar säga att det är mumma för själen att gå en promenad här. Det spelar ingen roll om det är en regnig dag eller strålande sol, det är alltid underbart att gå här.

Ni har ju rustat upp den södra delen med stöd från Sparbanksstiftelsen. Vad har ni gjort?

- Södra delen av slingan har under flera år varit i dåligt skick vilket gjort den svårtillgänglig för framför allt rullatorer, permobiler och barnvagnar – så det kändes angeläget att göra den tillgänglig för alla. Under mars var vi 30 frivilliga, med Lennart i spetsen, som hjälptes åt att rusta upp stigen med stöd från Sparbanken. Vi har röjsågat, tagit bort stenar, dränerat, lagt dit 100 ton nytt grus och sedan har det blivit lite kaffe mellan varven. Folk har kommit med sina egna spadar, skyfflar och skottkärror och det har varit otroligt kul att göra detta tillsammans för platsen vi bor på.

Vad har ni fått för respons?

- Vi har fått otroligt många tack och glada tillrop, framför allt från människor som inte kunna promenera Svarthall på många år. En äldre kvinna hörde av sig och sa ”Tack, nu får jag gå här igen efter så många år”. Det visar ju att en sådan här insats betyder mycket!

Vad betyder bidraget från banken för er?

- Bidraget betyder allt! Vi är en liten förening som inte hade haft resurserna själva för att göra ett sådant här projekt. Min tanke kring Sparbanken är att man verkligen är med och bygger upp staden på ett positivt sätt, att man har en stark lokal förankring och verkligen finns ”på plats” på många sätt. Det lyfter staden tycker jag! Sedan vill vi också passa på att säga ett tack till alla som engagerat sig i bygget, till lokala entreprenörer som ställt upp med maskiner för att underlätta och markägare som gett oss tillstånd att göra detta. Tänk vad bra det kan bli när vi hjälps åt!

Pernilla Nilsson, Lennart Roxvall och Eva-Lena Johnsson från Destination Läjet.

Vårt bidrag till Destination Läjet

Destination Läjet har fått 30 000 kr i bidrag från Sparbanksstiftelsen för att tillgänglighetsanpassa promenadslingan Svarthall i Läjet. Bidraget har använts till grus och maskinhyror för att kunna utföra arbetet.