Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Folk och Fåglar

Efter två långa år med uppehåll var det äntligen dags för Västkustens största fågelevenemang – Folk och Fåglar. En dag på Naturrum på Getterön där stora och små, rutinerade fågelskådare och nybörjare, kan samlas och få möjlighet att öka kunskapsnivån om fåglar och ornitologi. Med hjälp av bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen blir den här dagen möjlig att anordna. Vi träffar Kjell Andersson, folkbildningssamordnare Studiefrämjandet Halland, som är med och arrangerar evenemanget.

Hej Kjell! Hur kändes det att äntligen kunna anordna Folk och Fåglar igen?

- Det kändes himla skoj måste jag säga! Jag var lite orolig för att vi skulle ha tappat besökare och att intresset kanske skulle ha avtagit eftersom det varit inställt i två år. Att folk kanske skulle ha glömt av oss, men där hade jag fel. Under dagen upplevde jag att det var mer folk än tidigare år och nu i efterhand har vi fått reda på att vi hade hela 1500 besökare. Det är en fantastisk siffra och vi är mycket nöjda med dagen!

Berätta mer om evenemanget!

- Folk och Fåglar är västkustens största fågelevenemang som anordnas varje år sedan 2009, med undantag för det senaste två åren på grund av pandemin. Evenemanget äger alltid rum på Naturrum ute på Getterön. Här är himla fint och naturen runt om är fantastisk, och platsen är ju också ett av Hallands största besöksmål för fågelintresserade. Det finns därför ingen bättre plats att ha Folk och Fåglar på än där. Tanken med den här dagen är att vara en mötesplats där människor får möjlighet att uppleva en fantastisk natur och öka kunskapsnivån om fåglar och ornitologi. Det finns också en mängd olika aktiviteter under dagen, både för stora och små.

Vad hade ni för aktiviteter under dagen?

- Den här dagen är till för alla, och inte bara rutinerade fågelskådare. Vi tycker därför det är viktigt att bredda våra aktiviteter och erbjuda något för alla. Det kanske finns en barnfamilj som bara vill göra en mysig utflykt och för dem erbjuder vi till exempel pyssel och tipspromenad. Eller så vill dem kanske bara sätta sig och ta en fika och njuta av utsikten. Det är man välkommen att göra också. Vi anordnar också fågelskådning, ringmärksvisning, en guidad tur om fåglar och fyra olika föreläsningar. Årets föreläsare höll hög kvalité och alla är omtyckta och kända inom fågelvärlden. För de riktigt fågelintresserade så har vi olika kikarimportörer på plats som visar upp sina kikare och då kan man ta tillfälle i akt att testa olika märken. Vill man inte ägna sig åt något ovan så fanns det en boulebana på plats också.

Om man bestämde sig för fågelskådning. Vilka fåglar kunde man se då?

- Under söndag kunde vi bland annat se kungsfiskare, skäggmes, havsörn, pilgrimsfalk, vitkindade gäss och en hel del vadare.

Ni har fått bidrag av Varbergs Sparbank. Vad går bidraget till?

- Bidraget går till delar av den här dagen. Ska man ha föreläsare av den här kalibern som vi har så kostar det en del. Vi har även tälthyra, annonser, och våra snälla funktionärer som ställer upp gratis får mat under dagen. Det är ungefär det som bidraget från banken går till.

Vad betyder bidraget från banken?

- Vi vill hålla en hög nivå på den här dagen och då kostar det en del. Vi inte kunnat ha den kvalité på dagen som vi har om vi inte fått bidraget från Varbergs Sparbank. Därför är det ett väldigt välkommet bidrag, och vi är oerhört tacksamma.

En sista fråga! Om man vill lära sig mer om fåglar, vad har du för tips då?

- Just fåglar är något man kan ägna sig åt när och var som helst. Man behöver ingen dyr utrustning eller åka i väg hur långt bort som helst. Det räcker att man sätter en talgboll utanför fönstret och börjar kolla där. Därefter lovar jag att intresset kommer öka. Jag skulle också rekommendera att ta en tur ut till Naturrum på Getterön. Här kan man låna kikare och annan utrustning, och man kan även få en hel del annan kunskap om fåglar här. På Naturrum finns alla möjligheter att öka sin kunskapsnivå om fåglar.

Kjell Andersson

Vårt bidrag till Folk och Fåglar

Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen Varberg har lämnat ett bidrag på 49 000 kr för att evenemanget Folk och Fåglar ska kunna anordnas. Bidraget har bland annat finansierat föreläsare, tältkostnader, mat och annonser. 

Vårt bidrag till Folk och Fåglar

Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen Varberg har lämnat ett bidrag på 49 000 kr för att evenemanget Folk och Fåglar ska kunna anordnas. Bidraget har bland annat finansierat föreläsare, tältkostnader, mat och annonser.