Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Som nystartad scoutkår betyder det här bidraget väldigt mycket"

Med hjälp av bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen får nu Fyrkvarnens Scoutkår möjlighet att växla upp sin nystartade verksamhet och komma igång på riktigt. Idag är vi med och poppar popcorn på stormkök och täljer med knivar på dansbanan i Limabacka där kåren har sin mötesplats.

Hej Madeleine, berätta lite kort om er förening!

- Vi är en nystartad scoutkår som håller till ute i Värö på Limabackas dansbana som vi hyr av Väröbacka GIF. I dagsläget är vi 45 medlemmar och åldersspannet är mellan 8-15 år. Vi har tre olika grupper och vi ses en gång i veckan. Vi ser att intresset för vår nystartade kår har blivit väldigt stort och förhoppningsvis kan medlemsantalet öka på sikt. Vi har som ambition att kunna erbjuda fler grupper framöver, och där ibland familjescouting som är för barn mellan 4-7 år ihop med sina föräldrar. Vi ser ett stort värde i att det finns en lokal scoutkår på plats här ute i Värö/Bua. Det är viktigt att det finns aktiviteter på plats för barnen och att man inte behöver ta sig in till stan för att kunna utöva dem.

Vad har ni fått bidrag för från Varbergs Sparbank?

- Vi har fått bidrag för att köpa in en släpkärra för att kunna förvara vårt material. Vi har som ambition att bli en mobil verksamhet och hålla till på olika platser. Har vi då en släpkärra med allt material samlat så är det bara att haka fast kärran på bilen och åka i väg till önskad plats för dagen. Man behöver inte tänka på att packa med alla saker utan allt material finns samlat.

Vad ser ni för fördelar med att vara en mobil scoutkår?

- Vi vill vara lite nytänkande och anpassa vår verksamhet efter fina ställen runt om här i samhället och inte vara knutna till en specifik plats. Vi ser det som en stor fördel att kunna anpassa våra aktiviteter efter platsen som vi kommer till, och inte tvärt om. Det ger oss stora möjligheter till att kunna bredda våra aktiviteter. Att vi kan ha den här platsen på dansbanan som mötesplats är fantastiskt. Vi är inte inomhus men vi har regnskydd, vindskydd och belysning. Och vi vill absolut utgå härifrån men vill även vara mer mobila och ha möjlighet att bara dra i väg.

Hur brukar en scoutträff se ut?

- Vi har vissa återkommande aktiviteter på våra träffar och försöker hålla en viss struktur för att barnen ska känna sig hemma. Vi börjar alla våra träffar med en samling där vi kollar av hur de mår sen förra veckan, och därefter kör vi alltid med en enklare lek. Sedan är det dags för en huvudaktivitet och den varierar alltid från gång till gång. Idag hade vi till exempel en knivtäljningsaktivitet för de större barnen, och matlagning på stormkök för de mindre. Huvudaktiviteten brukar oftast bestå av märkesövningar. Efter huvudaktiviteten brukar det bli en lek igen för att barnen ska få springa av sig och därefter avslutar vi alltid med en samling.

Vad är märkensövningar?

- Inom scoutkåren finns det något som heter bevismärken och intressemärken. Bevismärkena skiljer sig från de andra märkena genom att de har tydligare riktlinjer för vad du ska göra och klara av. Det är för att man ska veta att alla scouter som har tagit ett bevismärke kan klara av samma saker. Märket blir på sätt och vis ett bevis på vad du kan och en påminnelse om den kunskap du fått. Vi har även intressemärke och det är något man kan få om man fokuserar extra på en viss aktivitet. Det kan till exempel vara allt ifrån att göra knopar, stjärnskådning och fotografering. Märken är väldigt viktiga för scouter och i slutet av terminen har vi märkesutdelning. Det är en väldigt högtidlig och trevlig ceremoni.

Slutligen, vad betyder bidraget från banken för er?

- Det betyder jättemycket! Det gör att vår kår kan bli mer mobil och vi kan anpassa vår verksamhet precis så som vi vill ha den. Vi har även tänkt trycka upp en logga på kärran också vilket gör att vi kommer synas mer och skapa ett större intresse i omgivningen. Förhoppningsvis kan det leda till fler scouter och även ledare till vår förening. Som nystartad scoutkår betyder bidraget väldigt mycket. Vi har inget material utan lånar för tillfället av en annan scoutkår, och det är inte helt optimalt. Det här bidraget gör att vi kan växla upp vår verksamhet och komma igång på riktigt!

Ledare och engagerade föräldrar.

Vårt bidrag till Fyrkvarnens Scoutkår

Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen Varberg har lämnat ett bidrag till Fyrkvarnens Scoutkår. Bidraget har finansierat en ny släpkärra, samt inredning till den.