Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Det är viktigt att ha en samlingsplats som förening för det skapar gemenskap, och det är det vi vill fortsätta bygga framåt.”

Renoveringsarbetet av Himle Biförenings föreningsgård i Tvååker är i full gång. Genom ett bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen vill föreningen skapa förutsättningar för biföreningen att utvecklas och skapa mer gemenskap för medlemmarna.

Hej Lennart, styrelseledamot. Vad har ni sökt bidrag för från Varbergs Sparbank?

- Vi har sökt bidrag för att kunna genomföra en större renovering av vår föreningsgård. Vi rustar upp vårt föreningshus och förråd, samt köper in en hel del nytt material, så som nya rökpuffar, kupknivar och dräkter.

Varför gör ni denna satsning?

- Vårt föreningshus gick knappt att vara i längre. Det var alldeles för dåligt. Det gör att vi inte kan utveckla vår förening så som vi vill, till exempel med att erbjuda kurser, utbildningar och aktiviteter. Vi har även satt igång hela drottningsodlingskurser i egen regi som vi behöver extra plats till. Så det är själva grundanledningen till att vi drog igång det här projektet. Vi vill även få hit fler barn och ungdomar då vi sett att intresset från dem finns. För att få det behöver vi mer plats för att ha möjlighet att dela upp barnen och ungdomarna i mindre grupper, samt ha möjlighet att låna ut dräkter till de så det blir säkert att vistas bland bina. Vi vill helt enkelt erbjuda en bra helhetsupplevelse till alla som besöker oss, vare sig man är medlem eller inte.

Vad kommer de skapa för förutsättningar för föreningen framåt?

- Det kommer bli ett enormt lyft för hel vår förening. Det kommer bli snyggt, fint och roligare att vara där, vilket kommer skapa förutsättningar för oss som förening att växa. Grunden till det bygger på att vi redan har blivit många fler. När jag kom in i föreningen för fem år sedan var vi 48 personer och nu är vi 87, och vi ser stor potential till att öka antalet ännu mer de kommande åren. Det är viktigt att ha en samlingsplats som förening för det skapar gemenskap, och det är det vi vill fortsätta bygga framåt.

Var är ni nu i projektet?

- Vi har precis lagt klart taket på föreningshuset. Nu är det dags att ta tag i förrådet där vi ska skaffa ny dörr, måla och inreda. Det ska upp nya hyllor, skåp och läggas en matta. Vi är otroligt glada över att våra medlemmar lägger ner så mycket ideellt arbete på det här. Vi har valt att inte ta in några hantverkare utan vi gör allting själva. Det har varit väldigt stort intresse bland våra medlemmar att få hjälpa till och det är vi tacksamma över.

Vad betyder bidraget från banken för er?

- Det betyder allt. Utan bidraget hade det tagit evigheter att ro iland detta projekt, och det hade blivit svårare att få folk att engagera sig eftersom de hade behövt ställa upp med både tid och pengar. Nu har de bara behövt ge av sin tid eftersom pengarna redan fanns. Föreningshuset var nästan på väg att falla ihop innan vi drog igång det här, och nu blir det piffigt i stället. Och det är tack vare er!

Sist men inte minst - Hur ska ni fira när allt är färdigt? Bir det någon invigning?

- Ja såklart! Det måste vi ha. Man ska fira allt man kan fira – och speciellt när ett sådant här stort projekt avslutas. Det kommer bli en ordentlig invigning med förhoppningsvis stor uppslutning. Det blir antagligen korvgrillning, det går alltid hem när man firar något. Vi kanske till och med kör maskerad och klär ut oss till bin, vem vet!

Vårt bidrag till Himle Biförening

Genom ett bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen Varberg blev Himle Biförenings dröm om att äntligen kunna renovera sin föreningsgård möjlig. Bidraget har även finansierat inköp av material till föreningen, så som rökpuffar, kupknivar och dräkter.