Att det inte skulle finnas dåligt väder utan bara dåliga kläder, känns lite långsökt denna regniga julidag då vi besöker Hofgårds Golfklubb. Det klassiska uttrycket myntat av någon golfare får helt enkelt stå tillbaka idag. Vilket också märks på banan, där antalet spelare är lätträknade. De vi träffar är dock förväntansfulla inför sin runda och har inget annat i tankarna än att trotsa vädergudarna.

Vi träffar Susanne Jacobsson, Hofgårds GK:s trogna styrelseordförande sedan 10 år tillbaka och hon berättar stolt om verksamheten på den lilla golfklubben utmed 153:an strax bortanför Rolfstorp.

- Klubbens verksamhet vilar på två ben; där P-G Petersson är ägare och har ansvaret för banan och dess kondition. Sen har vi föreningen, med en styrelse som driver utvecklingen framåt och skapar ökad trivsel och gemenskap för medlemmarna, berättar Susanne.

Lyckad juniorrekrytering

Varbergs Sparbank är huvudsponsor till Hofgårds GK och har uppmärksammat föreningen för de aktiviteter som riktar sig till juniorer, där syftet är att göra golfen tillgänglig för fler barn. Samarbetet med Blixtorps Golf är en av nycklarna, en annan är ett ”all-inclusive”-upplägg där man får massor av möjligheter till varierad golf under hela året till en låg kostnad.
– För 900 kr så ingår utbildning, juniorträning under 16 veckor, medlemskap i Hofgårds GK med möjlighet till fritt spel på de flesta banor i Halland, sommarläger på Hofgård, golfskola under två sommarveckor på Blixtorp, höstläger, vinterträning, fritt spel på Blixtorp, lån av utrustning med mera. Ja, man får väldigt mycket för pengarna konstaterar Susanne stolt.

Klubbens vision för juniorverksamheten är att ha en klubb med många juniorer där man tillsammans har kul och tränar och tävlar med stöd av tränare och med föräldrar som aktiva ledare. Idrotten med rörelsen i fokus är viktig för att utvecklas både som människa och golfare. All verksamhet sker under gott humör och med stor hänsyn till varandra och till miljön. Just denna vecka pågår golfskola på Blixtorp där över 40 barn är anmälda. Hälften av deltagarna är redan medlemmar och hälften helt nya.
– Golfskolorna ger en rolig balans och mix. Många av våra juniormedlemmar kan ta med sig en kompis, granne eller kusin som är på besök och som vill prova, säger Susanne.

Susanne berättar att förr så var golf kanske något man ”ärvde” från sina golfspelande föräldrar. Idag ser det ut på annat sätt och som förening får man passa på att bjuda in barnen till golfen så snart tillfälle ges.
– I sommar har vi haft ett samarbete med Varbergs Kommun och deras ”Sportsommar i Rolfstorp”. Över trettio barn var här och provade på golf och fikade. Vi vill ju gärna erbjuda ungdomar att komma hit och prova på och upptäcka sporten, berättar Susanne.

Trivselskapande aktiviteter

Klubbens satsning på junioraktiviteter har gett gott resultat, där man idag håller igång femtiotalet aktiva barn. Det totala medlemsantalet visar också en uppåtgående trend där man på en säsong ökat antalet medlemmar med drygt 100 till fler än 700 medlemmar.
– Såklart väldigt glädjande! När det handlar om seniorgolfen är vårt fokus olika riktade aktiviteter som skapar trivsel, engagemang och gemenskap. Det ska kännas inkluderande att vara medlem i Hofgårds GK, förklarar Susanne.

Bland aktiviteterna kan nämnas söndagsträffar för nybörjare, där man hjälper igång de nya med golfen. Inte speltekniskt, utan som lotsande på banan. En hjälp erbjuds till att spela fadderrundor om man saknar någon i sin närhet att spela dessa med. Onsdagsgolfen och 9-hålsgolf för damer är andra populära trivselhöjande event som erbjuds medlemmarna.

Varbergs Sparbank bidrar med Flightscope

Till säsongen 2020 bidrog Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen till ett inköp av en så kallad Flightscope. Detta är en mobil teknisk enhet som kan användas främst i två syften; som ett verktyg för spelutveckling där man kan mäta allt som kommer fram ur en golfsving samt till simulatorgolf mot skärm.
– Flightscopen kommer ge oss fantastiska och varierade möjligheter, berättar Susanne. Men i år har vi inte lyckats använda den i de sammanhang som vi tänkt. Detta på grund av rådande covid-situation förstås. Men vi ser fram mot att kunna ha med den på olika events i närområdet och för olika medlemsaktiviteter. Och den har ju dock redan varit till stor nytta för golfträningen på klubben där vår pro, Kalle använder den flitigt.

Samarbeten som leder till framgång

Samarbetet med Blixtorps golf gynnar inte bara juniorerna i Hofgårds GK, som klubbmedlem kan man köpa subventionerat medlemskap på Blixtorp. Blixtorp är en pay and play bana i god, fullt golfmässig kondition, belägen några få kilometer utanför Varbergs tätort.

Hofgårds GK har även ett samarbete med Ästad Vingård där ett golfpaket inkluderar spel på Hofgårds GK samt logi och mat på Ästad Vingård. Båda parter ser positivt på detta samarbete som har blivit väldigt populärt att boka.

Vi kan konstatera efter vårt besök att framtiden ser på alla vis ljus ut för genuina Hofgårds GK och från Varbergs Sparbank vill vi bara uppmuntra till att fortsätta på inslagen strategi. Fler barn till golfen och hög trivsel för medlemmarna – det kan ju inte bli annat än succé!