Hej Liv och Eva, vad har ni fått bidrag till från Varbergs Sparbank?

- Vi har fått bidrag för att utveckla vår verksamhet och kunna komma ut och marknadsföra oss bättre. Tanken är att starta en hemsida där vi ska berätta mer om oss själva, och även kunna ta emot bokningar av konstnärer som vill ställa ut hos oss. Där kommer vi även lägga ut vilka aktiviteter och utställningar som är planerade under kommande å, och då kan konstnärerna skicka in en intresseanmälan. Det kommer förenkla vårt arbete väldigt mycket.

Förutom att starta upp en hemsida så kommer vi även använda bidraget till att köpa in förbrukningsmaterial, staffli med mera för utställningarna. Vi är en helt ideell förening och har ingen buffert eller ekonomi att ta av, men vi samverkar med ABF som står för lokalen.

Berätta lite om KonTur!

- Vi vill att KonTur ska vara en mötesplats för kultur och konst i Varberg. Ambitionen med KonTur är att bjuda på ett brett utbud av konst med både separat och samlingsutställningar. Amatörer och professionella konstnärer har här möjlighet att visa sina verk mitt i centrala Varberg. På våra utställningar kan man hitta måleri, fotokonst, skulpturer och olika hantverk. Vi har även en hel del olika aktiviteter här så som författarkvällar, olika workshops och skall starta upp med bokcirkel. Nu i jul kommer vi till exempel anordna en kväll med julpyssel och till våren kommer kören ”Vilda Röster hit”. Det ser vi fram emot!

Hur kom det sig att ni startade upp föreningen?

- Vi var några stycken som ville ställa ut vår konst men tyckte att utbudet i Varberg var lite snålt om man inte var ett känt namn eller var med i en förening. Vi ville skapa ett ställe där alla kunde få en chans att ställa ut och framför allt ville vi få folk att våga. ABF erbjuder utställare ett lågt fast pris och ingen provision på såld konst. Detta för att stärka det kulturella utbudet i Varberg. Ambitionen är också att hjälpa unga förmågor att få komma ut med sin konst.

Hur tycker ni att konst/kultur-intresset är i Varberg?

- Vi tycker det är stort. I dagens läge finns det en hel del ställen som erbjuder kultur här vi Varberg, och främst på sommaren. Men vi vill självklart att det ska vara mer och framför allt året runt. Vi vill helt enkelt sätta ännu mer konst och kultur på Varbergs karta.

Har ni något tema eller riktlinjer på era utställningar? Eller är det fritt fram att ställa ut vad man vill?

- Nej, man kan inte ställa ut vad man vill. Vi har vissa riktlinjer och vill gärna se konsten först. Men vi är öppna och flexibla och det är mångfalden som vi gillar att ha på våra utställningar. En utställning med olika utställare brukar generellt tilltala fler personer också, då alla har olika smak och tycke.

Och slutligen, vad betyder bidraget från banken för er?

- Det betyder att vi får hjälp med att hålla i gång vår verksamhet. Bidraget är så himla viktigt för oss. Vi blev jätteglada och ropade ”YES” rakt ut när vi fick reda på att vi fick det. Helt underbart!