Att hyra instrument från en extern aktör kan bli en kostsam historia för elever på Kulturskolan och det kan skilja tusenlappar beroende på om du vill spela saxofon eller flöjt. Genom ett bidrag från Sparbanksstiftelsen kan Kulturskolan i höst erbjuda egen uthyrning inom sektionen blåsinstrument.

- Det här bidraget är jätteviktigt för att bygga en mer jämlik kulturskola. Vi ser att den ekonomiska aspekten påverkar både barnens instrumentval lokalt, återväxten inom vissa instrument nationellt och på längre sikt hotar det framtidens orkester- och kulturliv. Instrumentparken blir som ett motdrag till det! Nu ger vi alla barn i Varberg med omnejd chans att välja fritt – att utgå från sin lust och nyfikenhet till ett instrument hellre än vad som är ett billigt instrument att spela, berättar Andreas Sköld, enhetschef på Kulturskolan.

Kulturskolan kommer tack vare instrumentparken själva kunna administrera uthyrningen av blåsinstrument till en lägre och mer jämlik kostnad för skolans elever. Från och med hösten 2023 kan man hyra sitt blåsinstrument för cirka 500 kr per termin med förhoppningen att skapa en större mångfald av elever som spelar olika instrument.

- De instrument som vi har köpt in är mer anpassade för barn och lättspelade när du är yngre. Bland annat är trombonerna i plast och tvärflöjterna kortare så att du ska nå hela instrumentets längd. En annan fördel med instrumentparken är att vi också kan säkra en jämn kvalité på de instrument som används i undervisningen. Jag brukar säga att det är lättare att åka skridskor med slipade skridskor och det är precis samma med instrument. Det blir lättare att spela om du har rätt anpassade förutsättningar och det ser vi fram emot att kunna erbjuda nu, säger Pernilla Kleväng, blåslärare.

När beskedet kom att man beviljats hela summan om 460 000 kr från Sparbanksstiftelsen bröt jublet ut i personalgruppen.

- När vi skrev vår ansökan till Sparbanksstiftelsen målade vi upp vårt drömscenario och tänkte att vi kanske kunde få en del beviljat för att börja jobba upp en instrumentpark. Känslan när vi fick veta att vi fick hela summan var helt osannolik. Det kändes som julafton i juni! Nu kan vi börja fullt ut från vårt önskeläge och erbjuda alla barn mer likvärdiga villkor för att utöva musik, säger Pernilla Kleväng.