Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Det här verktyget är ju jättesmart, de var inte alls dumma förr”

Långt ut i skogarna i Ästadtrakten ligger Långaskogen, eller Emmastugan som den kallas i folkmun för de som bor runt omkring. Stugan tillhör Sibbarp Dagsås Hembygdsförening som med stöd från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen är i full färd med att göra en film om Långaskogen. Tanken med filmen är att dokumentera ett kulturarv, samt använda den i utbildningssyfte.

Stugan Långaskogen, eller Emmastugan som den också kallas är hela 200 år gammal. Stugan fick sitt namn efter Emma som bodde där nästan hela sitt liv fram till 1978. Innan sin död överlät hon Långaskogen med lösöre till Hembygdsföreningen i befintligt skick. Byggnaden reparerades och blev senare förklarat som byggnadsminne av Länsstyrelsen. Huset är komplett utrustat med hur det såg ut från när Emma levde där.

Det speciella med stugan är att den har en väldigt säregen planlösning, och hela huset är som ett långt tåg. Längst upp är snickarboden, ladugård, kök, storstuga, kammare, loge och svinhus. Emmas far Elias var en mycket duktig snickare och i snickarboden tillverkade han allt från vagnshjul till trätofflor. Alla verktyg som han gjorde finns bevarade i snickarboden. Det är alltså verktyg som är gjorda i slutet på 1800-talet som fortfarande finns bevarade.

Långaskogen har blivit som ett muséum, och Hembygdsföreningen tar emot människor för rundvandring i huset och runt omkring. Det är främst skolklasser som kommer hit i utbildningssyfte, för att få en insikt av hur det kunde se ut förr hemma hos folk och hur folk levde.

- Vi anser att det är väldigt viktigt att kunna visa upp, främst för barn, hur det såg ut förr och hur människor hade det. Det är lätt att tro annars att det alltid har sett ut som det gör nu, säger Hans-Olof Inghammar, medlem i Sibbarp Dagsås Hembygdsförening och ansvarig för visningar av Långaskogen, och tillägger:

- När vi hade en skolklass här en gång och vi tittar på verktygen som var tillverkade i slutet från 1800-talet, så säger en kille plötsligt: ”Det här verktyget är ju jättesmart, de var inte alls dumma förr”. Det tycker jag var så roligt att höra.

Bidrag av Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen

Sibbarp Dagsås hembygdsförening har fått flera bidrag utav Varbergs Sparbank genom tiderna. Bland annat till att sätta in en värmepump i stugan Långaskogen för att kunna hålla borta fukt och mögel. Senaste bidraget gick till att göra en film om Långaskogen. Tanken med filmen är att dokumentera ett kulturarv, samt använda den i utbildningssyfte och visas upp för till exempel skolklasser som besöker plasten och får rundvandringar.

- Alla bidrag som vi har fått från Varbergs Sparbank betyder jättemycket. Vi är väldigt tacksamma för allihop. Det senaste bidraget gör att vi kan föra historian runt den här platsen vidare och det betyder väldigt mycket. Det är viktigt att det får dokumenteras under tiden som det finns möjlighet till det, säger Gunnar Johansson, ordförande i Sibbarp Dagsås Hembygsförening, och tillägger:

- Vi hoppas också på att den här filmen ska kunna göra att vi kan få lite mer skolklasser och visningar hit. Det har varit dåligt med det nu under corona. Vi hoppas att filmen ska kunna göra folk intresserade till att komma hit.