Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"När jag besökte Legoland för 30 år sedan med min familj så var jag mer intresserad av det än vad barnen var!"

Den  28 november var det invigning för Per Johanssons Legomuseum i Galleria Trädgården Varberg. Där finns allt ifrån Eiffeltornet i Paris, Harry Potter tåget, Camp Nou, Colosseum, världens största bil i legoformat och mycket fler legobyggen att betrakta. Bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen gör det möjligt för Per att samordna en stor legoutställning i Varberg för Sveriges största ideeella legoförening. 

Hur kommer man på tanken att öppna ett legomuseum?

- Jag fick en grävmaskin i lego för fem år sedan av en vän som själv byggde massor med lego. Innan jag fick det av honom hade jag aldrig byggt lego själv, men när jag fick grävmaskinen av honom så började jag. Jag började då att bygga allt lego hemma och det var också där jag förvarade allt. Jag satte upp glasskivor överallt i hemmet där legot fick stå. Till slut hade jag för mycket och det fick inte plats, och då kom jag på att jag kunde sätta upp det i en container som jag hade på mitt gamla åkeri. Då kom även tanken på att folk skulle kunna komma dit och kolla på allt lego, och då blev det ett litet legomuseum. Där var jag i två år, men även där blev för litet. Min tanke var att bygga ut men istället fick jag reda på att det fanns en tom lokal i Varbergs Galleria som jag kunde använda och ställa ut allt mitt lego i.

Var kommer ditt legointresse ifrån?

- Jag har alltid haft ett legointresse. Det började redan när jag var barn och har sedan fortsatt i hela mitt liv fram tills nu. När jag besökte Legoland i Danmark för trettio år sedan med min familj så var jag mer intresserad av det än vad mina barn var, men själva byggandet av lego började jag med som sagt inte förrän för fem år sedan.

Du har byggt allt ifrån Eiffeltornet, till Colosseum, till ett nöjesfält, till bilar. Har du någon favorit av allt som du har byggt?

- Jag älskar att bygga hus eftersom man kan variera husen väldigt mycket, och på varje våning i husen kan man inreda vilket gör att det händer något i varje hus. I Tingshuset som jag har byggt är det till exempel ett bröllop som äger rum. Jag kan också berätta vilket legobygge som jag inte tycker om, och det är Star Warsen. Den ramlar ihop så fort man nuddar vid den.

Var får du tag i allt lego?

- En sajt som jag beställer mycket ifrån är Bricklink, där finns lego från hela världen. I Sverige kan man annars buda hem från Tradera och Blocket och det gör jag också en del. När man köper lego måste man spara alla kartonger och broschyrer om det ska vara något värde kvar. Jag är så nyfiken så jag vill ha allt direkt när det kommer ut. När Colosseum kom ut förra året gick jag in på Bricklink halv ett på natten och då hade jag 23 000 före mig i kön, men jag lyckades tillslut få det trots att det tog hela natten. Man blir lite idiot ibland när man vill ha allt direkt.

Du har fått bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen. Vad går bidraget till och vad betyder det för dig?

- Det går till att samordna en legoutställning i Arena Varberg, där alla Swedbricks medlemmar kan ställa ut sina legobyggen. Swedbrick är Sveriges största ideella legoförening. Bidraget betyder givetvis jättemycket eftersom det gör att vi kan anordna den här legoutställningen.

Per Johansson

Läs mer om vårt bidrag

Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har lämnat bidrag till Per Johansson för att göra det möjligt att anordna en legoutställning i Arena Varberg för alla Swedbricks medlemmar.