Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Varbergs Sparbank är med och bidrar till en aktiv vardag för Varbergs seniorer

Mattcurling är en sport som blivit väldigt het runt om i landet, och framförallt bland Varbergs seniorer. Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har under de senaste fem åren lämnat bidrag för 400 000 kronor till flera olika seniorföreningar runt om i kommunen. Bidragen har gått till inköp av curlingmattor och curlingstenar.

För ungefär tio år sedan startades ett seriespel mellan olika mattcurlingslag i Varbergs kommun och Horredsbygden, och det seriespelet håller i sig än idag. Varannan vecka under vinterhalvåret träffas två lag med flera spelsugna och glada seniorer, och går en match mot varandra. Varje lag träffas i sin tur och tränar en till två gånger i veckan. Sammanlagt engagerar detta seriespel cirka 300-400 seniorer. Mattcurlingen och seriespelet blir en viktig träffpunkt och mötesplats för seniorer i Varbergs kommun.

- Seriespelet håller på nu under den här mörka vinterperioden, och då finns det inte så många andra aktiviteter som man kan göra. Man är till exempel är inte ute och promenerar så mycket, så det här är en perfekt aktivitet som man kan göra istället, säger Bertil Erlandsson medlem i Kungsäterbygden SPF Curling.

Reglerna i mattcurling är enkla, vilket gör att alla kan vara med. Spelet går ut på att få sin sten att hamna så nära mitten som möjligt i cirklarna i mattans ände. Precis som i curling på is gäller det att få den att glida på underlaget. Det är alltid två lag som spelar mot varandra, så det gäller att försöka slå ut någon av motståndarlagets sten ur boet på mattan. När alla stenar är spelade räknas lagens poäng. En match spelas alltid i tre omgångar, så i slutet räknas poängen från alla tre omgångar ihop.

Det är dock inte bara för spelet som man är där. Mattcurlingen som oftast spelas i olika bygdegårdar är en glädjefylld tillställning där de flesta är för att få träffa människor och umgås. I pausen av matchen är det alltid fika och kaffe, där respektive lag tar med sin egen fika, men de båda lagen blandas alltid och sitter ner tillsammans och pratar och skrattar.

- Det viktigaste enligt mig är att man får träffas och ha kul, sen får själva spelet gå som det går. Det finns givetvis de som går in för det extra mycket, men för mig är det som sagt viktigare att få ha det trevligt och fika tillsammans än att vinna, säger Bertil.

Avgörande bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen

Bidragen från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har främst gått till curlingmattor och stenar. Totalt har Varbergs Sparbank bidragit med 400 000 kronor under de senaste fem åren till olika seniorföreningar i Varbergs kommun och Horredsbygden.

- Vissa av lagen hade kanske kunnat skramla ihop till mattor och stenar själva, men det hade inte blivit i den omfattningen då som det blir nu när Sparbanksstiftelsen går in och sponsrar. Alla de bidrag som Sparbanksstiftelsen har gett har gjort att många seniorföreningar har kunnat genomföra olika aktiviteter som annars inte hade varit möjligt att genomföra. Så alla bidrag har tacksamt mottagits av alla seniorföreningar i Varbergs Kommun, säger Bertil Erlandsson och tillägger:

- Det är även viktigt att våga göra satsningar på de äldre i samhället, och inte bara unga. Det är viktigt att det finns vettiga sysselsättningar i vardagen för seniorer, och det är verkligen Sparbanksstiftelsen med och bidrar till att det finns.

Våra bidrag till olika seniorföreningar

Under de senaste fem åren har Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen lämnat bidrag för 400 000 kronor till olika seniorföreningar runt om i Varbergs kommun och Horredsbygden. Bidragen har gått till inköp av curlingmattor och curlingstenar.

 

Bidragen har utgått till:
Veddige SPF
SPF och PRO Tvååker
SPF Seniorerna Kungsäterbygden
PRO Horred
SPF Seniorerna Varberg
Lindberga SPF
Rolfstorps PRO
SPF Skällinge-Nösslinge