Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Annette Wenklo och Mats Rydholm.

”Vi vill vara med och utveckla Varberg som stad och göra den ännu mer attraktiv”

Sedan drygt 20 år äger och förvaltar vår företagskund Maleryd Fastigheter, tillsammans med olika samarbetspartners, både lägenheter, butiker och kontor i Varberg. Samtliga med centrala lägen.

- Det är i Varberg det händer – befolkningen växer genom inflyttning, mängder av företag knackar på dörren och vill etablera verksamhet här och då gäller det att det finns platser att bo på och att verka i. Vi vill vara med att utveckla Varberg som stad och göra den ännu mer attraktiv, och ser vi framåt i ett längre perspektiv - då är hållbarhet viktigt, säger Mats Rydholm, ägare av Maleryd Fastigheter.

Verksamheten inom Maleryd Fastigheter kännetecknas av fyra ledord; lokalt, personligt, kreativt och långsiktigt. Genom lyhördhet och flexibilitet kan man ofta erbjuda nya lösningar till befintliga kommersiella hyresgäster.

- Vi bygger och anpassar även våra lokaler så att de är hållbara och energieffektiva. På många av våra fastigheter har vi solceller, vi har gröna elavtal via Varberg Energi och vi väljer gärna material av hög kvalitet som är hållbart över lång tid. Vi är även väldigt stolta över att vara en av de första företagen som tecknade grönt lån från Varbergs Sparbank. Dessutom tecknar vi gröna hyresavtal med hyresgäster i några av våra nyare fastigheter. Vi vill också ge rätt förutsättningar för hyresgästerna genom tillgång till laddstolpar för elbilar, bra sopsortering och så vidare, säger Mats.

Hållbarhet är mer än bara grön omställning

- Vi jobbar mycket med social hållbarhet och integration för att skapa gemensamhet bland våra hyresgäster. På vårt bostadsområde Söderlyckan finns det till exempel en gemensamhetslokal i seniorboendet där vi anordnar aktiviteter för de boende, gemensamma takterrasser på samtliga hus och odlingslådor som hyresgästerna själva sköter, säger Annette Wenklo, ansvarig för fastighetsförvaltningen hos Maleryd Fastigheter, och tillägger:

- Även bostadsprojektet Mandarinen erbjuder många gemensamma ytor för de boende. Visionen med Mandarinen var redan från början att de boende skulle kunna träffas och umgås och så har det verkligen blivit. Det har till och med bildats par här; singlar som flyttade in i varsin etta träffades och sökte sedan större tillsammans. Det är ju jätteroligt!

Något som Maleryd också brinner för är konst och kultur; något de försöker integrera i sina fastigheter genom till exempel konst i trapphus och även på fasader. En välkänd sådan i Varberg är fasadmålningen ”Storken” på fastigheten Delfinen 1 utmed Birger Svenssons väg, målad av den etablerade graffitikonstnären Adam Algotsson från Borås.

Inte bara privata hyresgäster

På Birger Svenssons väg har Maleryd tillsammans med övriga delägare i Ventilogruppen, byggt tre kontorshus under senare år. Alla tre är certifierade enligt Green Building.

- För oss är det a och o att våra fastigheter är så energieffektiva som möjligt. Större företag ställer idag dessutom krav på detta när man söker lokaler att etablera sig i.

I två av de senast byggda kontorshusen inryms ett kontorshotell på respektive entréplan.

– Vi fokuserar mycket på att de som hyr här ska få mer än bara ett kontorsrum. Här får de även ett nätverk och givetvis den sociala biten. Vi vill också kunna växa med hyresgästerna; behöver de större kontor försöker vi att lösa det, men också hjälpa de som vill skala ner. För oss är det viktigt att vara personliga och se till gästernas behov, att vara en partner till dem, förklarar Mats.

Hur ser ni på Varbergs Sparbank utifrån hållbarhetsfrågan?

- Vi tycker det är bra att banken pushar på inom hållbarhetsområdet, det kommer nog att hända grejer då. För att omställningen ska ske i samhället behöver vi alla driva på frågan.

”Vi tycker det är bra att banken pushar på inom hållbarhetsområdet, det kommer nog att hända grejer då. För att omställningen ska ske i samhället behöver vi alla driva på frågan.”

Mats Rydholm, ägare av Maleryd Fastigheter.