Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Open your mind 2022

Ekonomi, hållbarhet, framtidsdrömmar och hur man blir en bättre människa - Det var teman som stod på agendan när årets Open your mind gick av stapeln för femte gången i Nöjeshallen i Arena Varberg.

Open your mind är en inspirationsdag som anordnas av oss på Varbergs Sparbank där samtliga elever i årskurs tre på gymnasieskolorna i Varbergs kommun blir inbjudna. Tanken med dagen är att inspirera eleverna till vuxenlivet som stundar efter gymnasiet. Dagen är en dela av skolprojektet KOLL där vi är ute och besöker skolor i åk 3, 6 och 9, och pratar hållbar ekonomi och bank med eleverna.

- Open your mind är finalen på vårt skolprojekt kan man säga. Tanken är att sy ihop den röda tråden som följt elevernas hela skolgång, från lågstadiet till gymnasiet. Den röda tråden hoppas vi har gett dom kunskap kring hur de nu och i framtiden skapar en sund och hållbar ekonomi. säger Sarah Åkerlind, och tillägger:

- Vi vill ge alla gymnasielever en bra språngbräda ut i vuxenvärlden och allt som väntar efter gymnasiet. Vi hoppas att dagen ger dem en boost inför sista året helt enkelt.

Agendan för dagen

Moderator för dagen var Henrik Silver, mentalist och tankeläsare. Han gjorde ett strålande jobb och bjöd på flera mentala trolleritrick. Utöver sina tricks höll han i en mindre talkshow med fyra gäster. Hampus Zackrisson, fotbollsspelare i BoIS, Andrea Envall, innebandyspelare i Warberg IC och landslaget, Ida Johansson, egenföretagare på Turn Consulting och vår projektledare och ekonomiska rådgivare Johanna Elisson fick besöka scenen. Där fick de svara på olika frågor gällande ekonomi kopplat till deras olika yrkesroller. Och även dela med sig av kunskaper som de själva önskat att det fått vid sin gymnasietid.

Dagens föreläsare var Mary Juusela som höll en fantastisk föreläsning om rasism, utanförskap och hur man blir en bättre människa. Det blev mycket känslor under hennes föreläsning, och förhoppningsvis fick alla en riktig tankeställare om kring attityder mot varandra.

Utöver gästerna ovan hade vi även vår hållbarhetsansvarig Maria Sjöstrand på scen som höll en kortare presentation om vårt hållbarhetsarbete på banken, och främst vårt sociala hållbarhetsarbete mot ungdomar.

En uppskattad dag av både elever och lärare

Idén till årets upplägg kom från vårt nystartade ungdomsråd här på banken. Ungdomsrådet hade efterlyst prat kring ekonomi, och helst från personer som de själva kan relatera till. Där föddes idén om en mindre talkshow. Det har visat sig att det finns ett starkt behov av ungdomarna att prata ekonomi, och att det finns många frågor kring ämnet. Och upplägget för dagen blev en riktig succé.

- Dagen blev precis så som vi hade tänkt oss. Man har alltid en vision av hur det kommer utspela sig när man har planerat något så länge, och vi måste säga att dagen levde upp till vår vision. Det kändes som att dagen och upplägget var väldigt uppskattat av alla, säger Sarah Åkerlind och Johanna Elisson, projektledare på Varbergs Sparbank.

Det var inte bara våra projektledare som var nöjda med dagen, utan även flertalet lärare som var på plats har i efterhand uttryckt sin uppskattning över dagen. En av dem är Maria Hylander, lärare och kommunikatör på Peder Skrivares Skola.

- Jag tryckte dagen var bra och eleverna verkar också tycka det. Viktiga ämnen som eleverna kommer ha nytta av framöver även om de inte själva söker den kunskapen än. Bra föreläsare och framför allt lyckades Mary nå ut på ett fantastiskt vis, säger Maria Hylander.

Vårt bidrag till Open your mind

Sedan Open your minds start 2016, har dagen blivit finansierad av Sparbanksstiftelsen Varberg.