Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Vi sätter Varberg på kartan gällande kultur och upplevelser”

Röda mattan, förväntningar, skratt och fantastisk stämning. Allt som hör en premiär till med andra ord. Efter två långa år var det i onsdags äntligen dags för Opera Warbergs premiärföreställning av Mozarts ”Don Giovanni”. Med stöd av Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen blev drömmen om att framföra föreställningen möjlig.

Hej Andreas Eriksson Hjort, dirigent och grundare av Warberg Opera. Nu är premiären avklarad, hur känns det?

- Det känns fantastiskt! Eftersom föreställningen egentligen skulle gått av stapeln 2020 så har vi väntat så länge, och det är en fantastisk känsla att äntligen få framföra det här som vi arbetat med. Det är dock också lite skrämmande för man har känslan av att: ”Nu gäller det”. Men det är också en del av att vara musiker. Det kändes som att vi hade publiken med oss från början vilket är häftigt. Det behövs vid ett sådant här verk som både är komisk, dramatisk och tragisk. Man är väldigt mån om att ha med publiken i alla svängar. För att summera det så var det en fantastisk premiärkväll, mycket positiva nerver och alla gav lite extra. Precis som det ska vara!

Ni framförde Mozarts ”Don Giovanni”. Varför valde ni just det verket?

- Det finns en hel del olika förklaringar till det. En anledning är att Varbergs vackra teater passar utmärkt till att framföra Mozarts operor på. Under hans tid hade man mindre teatrar, inte så många musiker och man satt trångt. Precis som på Varbergs Teater. Man skulle kunna säga att det blir ”back to the roots” när man kör Mozarts verk där. Det blev också en naturlig utveckling för oss att välja ”Don Giovanni” eftersom vi framförde ett annat verk av Mozart 2018. En lite mer okänd opera som inte är lika svår och komplex som ”Don Giovanni”. Det blev en perfekt utmaning och ett bra nästa steg. Enligt min personliga åsikt är också ”Don Giovanni” Moazarts bästa opera. Den har allt!

Ni har även valt att köra den på svenska. Varför?

- Originalspråket är egentligen italienska och eftersom vi vill attrahera en bred publik, och framför allt en publik som är nybörjare på opera. För att göra det blir språket viktigt. Vi är väldigt stolta över att en stor del av vår publik är just nybörjare, och vi vill fortsätta arbeta för att attrahera den målgruppen. Det är inte enkelt at hänga med i alla olika svängar som Mozarts verk bjuder på om det är på italienska. Vi vill visa att opera är för alla och att den kan uppskattas av både nybörjare och rutinerade operarävar (som också givetvis är en viktig målgrupp för oss). Men vi på Opera Warberg vill som sagt fånga en bred publik och då är det självklart för oss att köra på svenska.

Det var du som bildade Opera Warberg. Hur kom det sig att du gjorde det?

- Det var faktiskt Varbergs Teater som var min inspirationskälla till Opera Warberg. För några år sedan när jag var nyexaminerad bodde jag här i Varberg och kom då i kontakt med teatern. Jag tyckte huset var helt fantastiskt och vackert, och såg vilja möjligheter som fanns för att kunna spela opera där. Varbergs teater är gjord för att framföra dramatisk musik på. Därefter spann det vidare och jag tog kontakt med vänner som hade andra kontaktar här i Varberg. Sedan tog vi kontakt med Varbergs Sparbank och en rad andra fina samarbetspartners och sen var vi i gång.

Vad händer framåt? Har ni någon ny föreställning i tankarna?

- Vårt mål är att starta et tradition här som är till för alla och köra en opera vartannat år. Vi har fått enormt bra respons och i stort sett alla biljetter är utsålda, så vi ser att det finns ett intresse för opera här. När föreställningarna är slut nästa vecka så tar vi lite vila men sedan börjar vi smida planer igen. Vi älskar det här och vill fortsätta med det här projektet.
Vi har även fått väldigt fin uppbackning från alla våra samarbetspartners både här i Varberg och också i hela Halland. Det är vi stolta över och det ska också hallänningarna själva vara. Det är värdefullt att det finns intuitioner som brinner för att skapa kultur här. Det är när det gör det som det kan bli hur stort som helst. Det ger oss extra energi till att fortsätta med föreställningar i Varberg!

Vad betyder bidraget från Varbergs Sparbank för er?

- Bidraget som vi fått är helt avgörande och Varbergs Sparbank är en väldigt betydelsefull sponsor för oss. Det gäller inte bara själva bidraget utan även kommunikationen som finns mellan oss. Jag tycker att vi har en väldigt fin dialog och relation med banken. Och jag känner att det finns ett gemensamt förtroende. De har alltid varit väldigt intresserade av att se vad vi gör och det är exakt så vi vill ha det. Vi är glada av många ifrån banken var på vår premiär. Tillsammans sätter vi Varberg på kartan gällande kultur och upplevelser, och det känns det känns fantastiskt.

Vårt bidrag till Opera Warberg

Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen Varberg har lämnat ett bidrag på 450 000 kronor till Opera Warberg. Bidraget har finansierat föreställningen "Don Giovanni" som spelas på Varbergs Teater under augusti månad 2022.