Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Här finns många minnen från förr för den äldre generationen. Det är många som både har träffats och förlovat sig här!"

Sedan 1939 har Solbacken i Kungsäter skapat gemenskap och minnen för flera generationer. Här har det varit bröllop, jubileumsfester, allsång och besök av en uppsjö av olika artistrar och orkestrar. Och det är inte svårt att förstå varför. Platsen är fantastiskt fin med utsikt över sjön Fävren. Med bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen kommer Solbacken kunna renoveras och fortsätta vara en mötesplats för alla i Kungsäter med omnejd.

Hej Bernt-Göran, ordförande i Kungsäter IF. Vad har ni fått bidrag för från Varbergs Sparbank?

- Vi har fått bidrag till att på olika sätt kunna rusta upp Solbackens anläggning. Vi hade en stor vattenläcka i dansbanan vilket gjorde att det blev ruttet på flera ställen, och vi behövde då byta ut en del av taket. Hela den asfalterade gången från entrén och upp till dansbanan var gammal och sprucken. Den är nu borttagen och nästa vecka kommer vi lägga ny asfalt. Det sista vi har gjort för bidraget är att gräva ner el och sätta upp ny belysning runt området. Många ideella timmar har lagts ner, eftersom priserna på det mesta gått upp och budgeten har därför inte riktigt räckt till. Vi har till exempel haft en glad pensionär här fem dagar i veckan sedan sommaren förra året. Han har hjälpt till med allt och han är en riktig hjälte. Vi har kommit en bra bit på vägen med allt och räknar med att vara klara om några veckor!

Vad finns på agendan framåt nu då? Renoveringen är snart klar, sommaren står runt hörnet och pandemin känns långt bort.

- Vi som förening har faktiskt ingen artist eller band bokat till sommaren. Det känns lite tråkigt men det har varit svårt att planera. Men vem vet, vi kanske får till något till hösten. Det hade varit riktigt kul. Men det ligger lite andra tillställningar här i sommar som till exempel ett bröllop, en släktträff, en 50-årsfest, pensionärerna här i Kungsäter ska ha sin årliga sillafest. Och Veddige Hockeyklubb ska även de ha sin årliga fest här. För tillfället är det även en hundutbildning här under några månader. Så visst händer det saker! Till hösten hade det varit passande med en ny invigning av anläggningen. Vi som förening firar 95:års jubileum i år så det hade varit kul att kombinera det tillsammans.

Vad har ni haft för artister här genom åren?

- Det har varit väldigt många här sedan Solbacken byggdes 1939. Vi har två gästböcker där alla som har varit här och spelat/sjungit har fått skriva i. Det har varit både lokala- och större kändisar. De flesta har varit väldigt flitiga med det och både målat, och lämnat kvar bilder i den. Vi har till exempel haft Lassa Berghagen, Björn Skifs, Kikki Danielsson, Jerry Williams och Sven-Ingvars här. Sven-Ingvars är det band som utan konkurrens har dragit störst publik. 1964 var det runt 3000 personer här. På senare år hade vi även Arvingarna här flera år i rad som också drog en stor publik.

Hur mycket har Solbacken förändrats sen den grundades?

- Dansbanan var mindre från början och har nu byggts ut några meter, och ute scenen är byggd i efterhand. Det var dock redan gjort innan jag blev engagerad i föreningen, förmodligen på 60-talet. Sedan dess har anläggningen sett exakt likadan ut. Till och med färgen är densamma. Det är nog lite det som är grejen, att det ska se likadant ut som det alltid ha gjort. Det som har förändrats mest är inte själva anläggningen, utan hur tillställningarna och reglerna har sett ut. Förr så pågick det till exempel luftgevärsskjutning och pilkastning i en av bodarna här under tiden som det var fest och orkestrar som spelade. Man fick alltså skjuta med gevär på en dans där det var 500-1000 personer. Det lades dock ner sen och tur var väl det.

Vad betyder det för Kungsäter samhälle att Solbacken finns och får leva vidare?

- Jag tror att det är en del av Kungsäters historia och det är något som ska finnas kvar. Det hör till Kungsäter. Här finns väldigt många minnen från förr för den äldre generationen som fortfarande finns i livet. Här är det många som har träffats och även förlovat sig. Det är en även väldigt vacker plats. Många tar med sig fikakorgen och åker hit och sätter sig och bara njuter av utsikten över sjön. Bara den sista aspekten är en viktig anledning till att platsen bör finnas kvar.

Sist men inte minst, vad betyder det här bidraget för er?

- Det betyder jättemycket! Det finns två alternativ. Det ena är att låta allt förfalla eller rusta upp det och vara stolt över anläggningen. Det sistnämnda kan göra att folk vill komma hit igen nu efter pandemin. Vi är otroligt tacksamma för de här fina personerna i stiftelsen som har beviljat det här bidraget! Det är bra att deras överskott går till föreningar som själva inte har möjlighet att arbeta in dessa medel. Stort tack från alla i bygden.

Bernt-Göran Reinholdsson, ordförande i Kungsäters IF.

Vårt bidrag till Kungsäters IF

Med bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen på 380 000 kronor är Solbackens festplats snart i toppskick igen. Bidraget har finansierat asfaltering, nergrävning av el och uppsättning av belysning, samt byte av tak över dansbanan.