Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Vi är en liten förening och det är en stor känsla att det satsas på oss."

Från en oanvänd skog med sly, buskage och brännässlor till röjsågade fairways. Med en utökad bana hoppas Varbergs Discgolfklubb på att satsningen ska få fler att få upp ögonen för discgolf som sport och motionsform.

- Man kan knappt tro det men för några veckor sedan var det en djungel här och man kunde inte gå en meter. Men efter en hel del röjsågande och många timmars ideellt arbete så är nu vår dröm på plats och vi har dubblerat antal discgolfbanor från 9 till 18 hål i Håsten Discgolfpark. Vi känner att intresset ökat enormt för sporten de senaste åren. Därför känns det otroligt roligt att banan är på plats nu såhär lagom till sommaren, det har varit vår gemensamma målsättning, säger Daniel Jäverbo, ordförande i Varbergs Discgolfklubb.

 

En liten förening med stora ambitioner

Klubben Varbergs Discgolf startades i sin nuvarande form 2016. I dagsläget är det 50 aktiva medlemmar i klubben och åldrarna varierar mellan 8-60 år. Sporten växer i popularitet och antal utövare ökar i hela Sverige. De senaste åren har det varit trångt på banan i Varberg och processen för att få till en utökad bana har varit lång.

 

- Jag tror vi är inne på den 22 omritade versionen innan allt blev godkänt. Man vill ju ha en bana där det finns ett bra flöde mellan hålen och som har en bra variation mellan öppna landskap och skogsbanor. Med hjälp av kommunen, Riksidrottsförbundet och finansieringen från Sparbanksstiftelsen så har vi nu äntligen kommit till skott, säger Thomas Lindström, styrelseledamot och banansvarig.

 

För klubbens medlemmar betyder utvecklingen av banan mycket. En dubblerad kapacitet gör det möjligt för klubben att arrangera större tävlingar, man kan avsätta vissa banor för ungdomsverksamheten och tillgängligheten för allmänheten ökar. Och förhoppningsvis en betydligt kortare väntetid vid Tee än vad det är idag.

 

- Vi har ju byggt upp klubben från scratch och det är ju ett väldigt positiv utmaning att vi inte får plats. Det innebär ju att fler får intresse för sporten vilket är vår ambition. Senaste månaden har fler Varbergare hittat ut till banan för första gången. Man vill komma ut i naturen i de tider som är nu vilket vi hoppas ska ge mersmak för sporten. Det är det bästa med discgolf tycker jag att det är en öppen och lättillgänglig sport som passar alla åldrar, säger Johan Dennefors, kassör och grundare.

 

Ett bidrag som gynnar alla Varbergare

Varbergs Discgolfklubb såg möjligheten, som många andra föreningar lokalt, att förverkliga sin dröm genom ett bidrag från Varbergs Sparbank.

 

- Redan dagen efter att vi skickat in vår ansökan ringde jag för att fråga hur det gick - jag var så enormt ivrig. Tre dagar senare fick vi besked om att de haft ett extrainsatt styrelsemöte och att vi fick beviljat bidraget. Jag var tvungen att sätta mig ner. Det kom som en chock - hela processen tog 6 dagar och jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att man skulle ta ett så snabbt beslut. Vi har fått ett väldigt bra bemötande genom processen, säger Daniel Jäverbo.

 

Beskedet blev startskottet för förverkligandet av banan och han menar att det också blev en viktig bekräftelse på det arbete som Varbergs Discgolf gör. 

 

- Vi är en liten förening och det är en stor känsla att det satsas på oss. Utan bidraget hade vi fått spara lite varje år och kanske fått bygga en bana om året med hjälp av klubbens medlemmar - nu får vi möjlighet att bygga allt på en gång, säger Daniel Jäverbo.

 

Bidraget gynnar både klubbens utveckling men också allmänheten i Varberg.

 

- Vår bana är öppen för alla att spela på! Intresset kommer förhoppningsvis bara bli större bland Varbergare kommande år. Vi har redan en fascinerande mångfald som besöker banan. Det är både barnfamiljen som har med sig fika, ett pensionärspar som är ute och aktiverar sig och renodlade proffs som slipar tekniken. Om 10 år hoppas vi kunna ha en bred verksamhet från ungdom ändå upp till en oldboysserie och att fler tjejer hittar till sporten. Vi vill att alla ska kunna hitta en plats i Varbergs Discgolfklubb, säger Thomas Lindström.

 

Daniel Jäverbo, ordförande Varbergs Discgolf.

Mer om vårt bidrag till Varbergs Discgolfklubb

I slutet av april 2020 fick vi en ansökan om att utöka discgolfparken med nio hål. Vi kände direkt att det här är en satsning i tiden som gör det möjligt för fler Varbergare att spendera tid utomhus med lagom social distansering. Stiftelsens styrelse tog därför ett snabbt beslut och beviljade 70 000 kr till en utökad Discgolfpark.