Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Nytt surfförråd i Apelviken

Efter flera års ideellt arbete är drömmen om ett Stormhus närmre. Med stöd från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har Varbergs förenade surfare nu slutfört etapp 1 med ett nytt brädförråd på surfparkeringen i Apelviken. Ett första steg, mot en ny mötesplats för både blivande och redan etablerade surfare.

Hej Kristján Fannar, projektledare hos Varbergs förenade surfare. Berätta mer om visionen med Stormhuset?

- Stormhuset kan man säga är visionen om den fysiska mötesplats vi surfare har försökt få till i flera år. Nu har vi fått grönt ljus från Varbergs kommun på att arrendera 300 kvadratmeter mark här på parkeringen i Apelviken och vår stora dröm framåt är att bygga ett surfhus. Stormhuset, som vi kallar det, hoppas vi ska bli en mötesplats både för nybörjare och de som sedan länge har en passion för surf. Vi har ju helt unika förutsättningar för grym surf här i Varberg, så visionen är att bygga ett typ av naturum, men istället för att kolla på fåglar så tittar man på surfare eller surfar själv. En föreningslokal i naturen med omklädningsrum och toaletter, och där är brädförvaringen steg 1.

Varför blir Surfparkeringen ett nav för er verksamhet?

- Surfparkeringen här i Apelviken är typ en helig plats för surfare, skulle jag säga. Förr i tiden hade man inte alla de här väderapparna som finns idag, utan man kastade sig in i bilen och ”åkte på prognos” med hopp om bra vågor. Ibland hade man en bomkörning och någonstans där började hänget här på parkeringen i Apelviken uppstå. Parkeringen blev en samlingspunkt för surfare i väntan på vind. Idag är det en plats med stark kulturell betydelse för både svenska och nordiska surfare. Därför känns det naturligt att fortsätta bygga på detta som mötesplats för Varbergs förenade surfare.

Varför behövs ett Stormhus i Varberg?

- Av flera anledningar skulle jag säga. Idag finns det en utmaning i att bygga gemenskap surfdisciplinerna emellan då dagens teknik gör det möjligt att veta exakt när man ska flexa ut från jobbet för att fånga den bästa vågen. Det gör att den här fria, spontana mötesplatsen inte uppstår på samma sätt och det gör visionen om Stormhuset ännu starkare. Alla fyra primära surfsporter - vind, kite, våg, och sup - utgår från olika behov och förutsättningar. En vindsurfare går in i viken från ett håll och en vågsurfare från ett annat. Det finns inga naturliga korsningar och samtidigt är det viktigt att man har koll på varandra i vattnet. Där har vi en stark tro på att om man träffas i verkligheten så får man en bättre förståelse för varandra i vattnet. Sedan behövs en fysisk mötesplats också för att skapa förutsättningar för att fler hittar till sporten och att vi som förening får chans till nyrekrytering. Det är spektakulära sporter, men det är inte självklart att ta sig ned i vattnet om man är ny, och det är den bryggan vi vill skapa.

Med bidrag från Sparbanksstiftelsen har ni nu två brädförråd på plats. Varför börjar ni med att bygga brädförråd

- Stormhuset som koncept och vision är ett omfattande projekt. För att den drömmen ska bli verklighet behöver vi som förening ha engagerade medlemmar och få i gång en driftsekonomi för att kunna betala vatten, värme och försäkringar framöver. Nu har vi tack vare bidrag från Varbergs Sparbank genomfört ”etapp 1” där vi byggt brädförvaringsbodar där vi hyr ut förråd till medlemmar.

För oss är brädförråden viktiga av flera anledningar. Dels att återigen ta platsen i anspråk och visa att här händer saker. Sedan finns det ett ”design thinking” i detta och vi kan testa vår egen förmåga som förening. Har vi engagemanget till att bygga brädförråden bland våra medlemmar? Får vi ekonomin att snurra kring det? Redan nu ser vi att vi har underlag för både engagemang och ekonomi den dag vi kickar igång arbetet med Stormhuset.

Hur funkar brädförråden rent praktiskt?

- Det är ett ganska enkelt koncept där våra medlemmar kan hyra och förvara sina brädor och utrustning nära havet i Apelviken. Det finns ett hållbarhetsperspektiv i den här satsningen för unga medlemmar. Det är näst intill omöjligt att cykla ned med en surfbräda de dagar det är schyssta förutsättningar för surf, och alla har inte möjlighet att få skjuts av föräldrar eller har en egen bil. Med en sådan här förvaring så kan man ha sina grejer på plats i viken och det blir mycket enklare att ge sig ut och surfa. Hälften av de 30 förrådsplatser vi har är reserverade för ungdomar och resterande till övriga medlemmar.

Vad betyder bankens bidrag för er som förening?

- Otroligt mycket! Man tycker att det skulle vara självklart att det satsas på surf i Varberg, men som spontanidrottsförening är vi inte bidragsberättigade som traditionella idrotter. Dessutom sker själva utövandet i naturen till skillnad från en hall.

Att brädförvaringen nu finns på plats gör det mer påtagligt för oss alla i föreningen att vi faktiskt tar steg framåt nu när vi ser en fysisk byggnad på plats. Det genererar också nya medlemmar och uppmärksamhet till vår förening. Därför är vi jättetacksamma för Sparbankens stöd, att man vågar se och stötta vår vision mot Stormhuset och för alla våra drivna medlemmar som tror på att det här är möjligt! Det är riktigt goda vibbar från alla håll just nu, mycket tack vare att brädförvaringen är på plats och synliggör oss.

 

Vårt bidrag till Varbergs förenade surfare

Genom ett bidrag från Sparbanksstiftelsen på 150 000 kr har Varbegs förenade surfare fått möjlighet att färdigsställa etapp 1 mot visionen om ett Stormhus. Bidraget har finansierat två brädförråd på surfparkeringen i Apelviken som tillgängliggör surfsporten för fler.