Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

"Vi är väldigt stolta över vår förening och hela vår verksamhet som lockar så många barn och ungdomar!"

Varbergs GIF Gymnastik är föreningen som ständigt växer och är idag med sina 750 medlemmar en av Varbergs största barn- och ungdomsföreningar. Det tillkommer hela tiden nya grupper, och idag finns det till och med grupper för 2-åringar! I takt med att föreningen växer finns ett behov av att komplettera sin träningsutrustning, samt köpa in fler tävlingsdräkter. Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har lämnat bidrag för att finansiera inköpen. Vi träffar Elisabeth Thelne, ordförande och ideell ledare, och Anna Eriksson, sportchef och ideell ledare. 

Vad har ni sökt bidrag för från Sparbanksstiftelsen?

- Vi har de senaste åren blivit en väldigt stor förening, vilket gör att vi har ett behov av att köpa in mer träningsutrustning. Vi har använt bidraget till att köpa in en hel del olika redskap. Bland annat en långmatta, två barntrampetter, vanliga mattor och sen även tävlingsdräkter till tre tävlingsgrupper som äntligen har fått börja tävla. De har aldrig tävlat innan så då fanns ett behov av att köpa in dräkter. Många föreningar låter sina medlemmar köpa in dräkter själva, men vi tycker inte att det är ett trevligt erbjudande utan vi vill hellre stå för den kostnaden. Tävlingsdräkterna är specialsydda i glittriga tyger och används bara ett par gånger per år, så eget inköp av respektive gymnast känns därför inte försvarbart.

Hur många medlemmar är ni i dagsläget, och hur många olika träningsgrupper har ni?

- När vi räknade snabbt innan idag så fick vi det till 750 medlemmar och det är inklusive ledare. De flesta av dessa är under 18 år. Idag har vi igång upp emot 30 olika träningsgrupper varav 14 är tävlingsgrupper. Vi har grupper för alla åldrar och alla olika nivåer. Vi har från småbarn upp till seniorer som träffas några dagar i veckan utövar bland annat yoga. Vi har även startat en grupp för 2-åringar! Vi har en före detta gymnast som fick barn och hon sa att hon ville starta en grupp för sitt barn, och då sa vi: ”Men vi har inte grupper för 2-åringar!”. Nu har vi det ändå, haha! Vi har dock inga voltkrav på dem. Några går, några kryper och några ligger mest och sprattlar. Det är så sött!

Vad tror ni det är som gör att er förening lockar så många barn och ungdomar?

- Vi tror att det finns flera olika faktorer till det. En är att vi sedan några år tillbaka har fått tillgång till en ny hall att träna i, vilket vi tror att många upplever som väldigt inspirerande. Det gör kanske att gymnastiken har upptäckts mer i Varberg. Tack vare det har vi kunnat bredda hela vår verksamhet. Tidigare var man tvungen att antingen elitsatsa eller endast träna en gång i veckan. Nu har vi istället flera grupper på olika nivåer, vilket gör att alla kan träna utifrån vad de själva har för ambitionsnivå. Det tror vi lockar många! Vi jobbar ständigt på att utvecklas och har nu även fått igång två pojkgrupper. Det är inte lika lätt att locka dem, men vi jobbar på det och tycker det är fantastiskt roligt att vi nu har kommit igång. Vi är väldigt stolta över den bredden på gymnastik som vi har möjlighet att erbjuda barn- och ungdomar i Varberg!

En annan orsak kan vara att barn får testa på till exempel volter i tidig ålder idag eftersom många har studsmattor hemma. Det är även populärt att besöka lekland där man också kan testa på det. Det kan leda till att man inser att det finns ett intresse i det och vill testa på det mer. Sen sprids väl ryktet också, vilket gör att fler blir nyfikna när det hör att kompisar håller på med gymnastik. Vi är väldigt stolta över vår förening och hela vår verksamhet som lockar så många barn och ungdomar!

Finns det något som ni som förening arbetar extra mycket med?   

- Vi arbetar mycket med, och är även duktiga på att ta hand om våra gymnaster och utbilda de till ledare. Det är något vi börjar med i tidig ålder och det är de som vi bygger hela vår verksamhet på. Det är inte helt lätt att hitta ledare inom gymnastiken, eftersom de krävs mycket kunskaper och utbildningar för att kunna lära ut gymnastik på ett korrekt sätt. Därför är det viktigt att vi fångar upp våra gymnaster och utbildar de till att bli duktiga ledare. Detta är något som vi anser är ett vinnande koncept eftersom dessa ledare även blir väldigt fina förebilder för barnen.

Och sist men inte minst, vad betyder det här bidraget för er som förening?

- Enkelt summerat så betyder det att vi har möjligheten att ge likvärdig träning till alla olika grupper i vår förening. För att utveckla det så betyder det att vi kan ha igång fler grupper samtidigt som tränar, och alla grupperna kan ha rätt till samma utrustning. Det i sin tur skapar möjlighet till utveckling. Det bidrar även till en mycket roligare träning. Innan jul kom barnen fram till oss och sa: ”Nu har den andra gruppen trampetter och inte vi”. Det var ett tecken på att vi behövde köpa in mer redskap. Vi vill inte att någon grupp ska begränsas utav utbudet av redskap. Gällande tävlingsdräkterna så betyder det att fler kan få låna dräkter, och med det känna en gemenskap och tillhörighet av att alla tillhör samma förening. Det hjälper även oss som förening att kunna växa och utvecklas.

Elisabeth Thelne och Anna Eriksson.

Vårt bidrag till Varbergs GIF Gymnastik

Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har lämnat bidrag på 165 400 kronor till Varbergs GIF gymnastik som är en av Varbergs största barn och ungdoms-föreningar. Bidraget har finansierat inköp av ny träningsutrustning, samt tävlingsdräkter.