Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Vi visar att vi vågar satsa och vill vara en klubb för framtiden”

Varbergs Golfklubb storsatsar inför framtiden och har investerat både i solceller och en eldriven greenklippare – allt för att växla upp sitt hållbarhetsarbete. Något som föreningen haft möjlighet att göra tack vare ett bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen.

Hej Peter, klubbchef. Det händer mycket hos er på Varbergs Golfklubb just nu – berätta!

- Ja, verkligen! Vi har ju fått bidrag av Varbergs Sparbank till att köpa in och montera solceller på våra anläggningar, samt till att köpa in en eldriven greenklippare. Solcellerna är på plats på taken och i drift sedan någon vecka tillbaka. På bara ett par timmar producerades ca 30 kWh, så det känns hoppfullt inför vad som komma skall. Vi har även precis haft premiärtur med vår nya eldrivna greenklippare. Så här är full fart och mycket på gång. Vi visar att vi vågar satsa och vill vara en klubb för framtiden.

Ni var de första som ansökte om solceller – ett projekt som nu går under namnet SparbanksKilowatten. Hur kom ni på tanken med just solceller?

- Vi hade egentligen funderat väldigt länge på solceller och just golfklubb är den perfekta anläggningen för en solcellsanläggning eftersom vi förbrukar den mesta elen under tiden som den produceras – på dagtid över sommaren. Man visste ju också att elpriserna skulle gå upp så vi kände att det vore effektivt för oss och valde att satsa. Kändes rätt i tiden och det var en medveten miljösatsning.

Hur kom ni fram till att söka bidrag av Sparbanksstiftelsen?

- Det var en spontan idé. För några år sedan gjorde vi ett projekt med vår klubbstuga med medel från just stiftelsen, och vi tycker de är väldigt flexibla och bra att ha och göra med. Vi hade en dialog med de som sa att just då fanns det inga riktlinjer för solcellsinvesteringar – men att det kan komma bli framöver så vi bestämde oss för att bara skicka iväg ansökan och se vad som händer.

Pierre, banchef på Varbergs Golfklubb, och den nya eldrivna greenklipparen.

Ni fick också bidrag till en eldriven greenklippare. Berätta om den!

- Det finns många fördelar med den här greenklipparen – framför allt så är den miljövänlig eftersom den är eldriven och det är en av de två största vinsterna för oss. Det andra är att även arbetsmiljön kommer bli mycket bättre. Till skillnad mot vår förra greenklippare som gick på diesel, så låter den här ingenting. Man kan åka runt på den utan hörlurar och vi kommer inte störa gäster med något oljud. Det blir inte heller några servicegrejer att fixa när man har använt den vilket sparar mycket tid för oss.

Hur kändes premiärturen då?

- Det var riktigt roligt. Vi var tokpeppade för den eftersom vi har sett fram emot detta sedan förra sommaren. Leveransen drog ut på tiden och levererades i februari 2023 i stället för juni 2022 som var tanken från början, men bättre sent än aldrig som man säger. Och vad passar bättre än att ta premiärturen i strålande sol och härligt vårväder som vi nu fick göra?

Vad betyder bidraget från banken för er?

- Det är klart att det betyder jättemycket. Vi är väldigt tacksamma över bidraget som gjort detta möjligt. Utan det hade vi nog tyvärr blivit tvungna att köpa in en greenklippare på diesel, och det är inte det man vill. Bidraget finansierar nämligen mellanskillnaden mellan en diesel- och eldriven greenklippare. Gällande solcellerna hade vi nog haft råd med några stycken, men inte alls så många som vi nu har köpt in. Vi är glada över vårt samarbete med Varbergs Sparbank och Sparbanksstiftelsen, och för att de är med och bidrar till att vi kan ta hållbara steg och driva våra anläggningar framåt!

Peter Bengtsson, Klubbchef Varbergs Golfklubb.

Vårt bidrag till Varbergs Golfklubb

Varbergs Golfklubb har fått ett bidrag på 510 000 kr från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen. 250 000 kr av bidraget har gått till installation av solceller, och 260 000 kr har gått till inköp av en eldriven greenklippare.