Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Brearedsslingan en ny upplevelse för Varberg

Varbergs mountainbikeklubbs träningssäsong har pausats mellan vår och höst, men det hindrar inte ett gäng mtb-entusiaster i tre generationer att träffas vid klubbstugan för lite avslappnad sommarlovscykling i ett härligt grönskande Breared.

Efter en period med efterlängtat regn är banan helt perfekt, däcken greppar bättre än när det är snustorrt på stigarna och det är friskt och syreladdat i träddungarna. Med klubbens ordförande, Ulf Dovemark i spetsen cyklas både Klirreslingan och delar av Brearedsslingan denna soliga torsdagsförmiddag i juli. Och gänget verkar roat över att vi från banken är på besök med både kamera och drönare för att fånga några fina klipp av de fartfyllda aktiviteterna.

Efterlängtad uppmärkning

Varbergs Sparbank är sponsor till mtb-föreningen och har även genom Sparbanksstiftelsen lämnat ett bidrag för att kunna märka upp närmare 7 kilometer stig, där man springer trail åt ena hållet och cyklar MTB åt andra. Stigen har fått namnet Brearedsslingan och återfinns med start och mål vid MTB-klubbens klubbstuga, där man även hittar en översiktskarta på slingan.

- Flera stråk utmed slingan känns igen från tidigare, men stora delar är helt nya för i år, berättar Ulf. Det kommer ta ett tag innan banan sätter sig får sin perfekta form och kondition, men den har på kort tid blivit riktigt bra!

Utöver bidraget från Varbergs Sparbank så krävdes förstås även en enorm ideell arbetsinsats från klubbens medlemmar som gjort banan körbar efter timmar med rensning i bitvis snårig terräng.

Även Klirreslingan är en ny upplevelse, en något enklare stig som mäter 1,2 km och rundar brukshundsklubben, utan alltför många tuffa passager. Perfekt för nybörjaren!

Man har kunnat cykla och springa på stigarna i Brearedsskogen i många år och det har funnits en tänkt bansträckning, men denna har varit känd mest för mtb-klubbens medlemmar. För första gången kan alla som söker motion i Brearedsskogen nu samsas under ordnade former. Det blir en tillgänglighet för mtb-cykling och traillöpning som inte funnits tidigare. Dessutom blir aktiviteterna säkrare när alla vet vilken sträckning som gäller och som dessutom är tillåten.
 

Johan och Liv Dovemark har precis gått i mål efter ett varv på Klirreslingan. Bra kämpat!

Motgång och vändning

För det finns nämligen stråk i dessa skogar som inte får beträdas med grova cykeldäck, något föreningen förvånat och bittert fick erfara under säsongen 2019. Efter att i över 15 år med kommunens godkännande cyklat med olika träningsgrupper var det på Länsstyrelsens inrådan tvärstopp på stora delar av banan, eftersom man beträdde gamla gravar. 

- Det blev lite av krisens år för vår klubb, berättar Ulf. Vi kunde ju inte bedriva träning mer än för ett begränsat antal barn och ungdomar och plötsligt hade vi 80 barn i kö som ville cykla, men som vi inte kunde ta emot. Det måste finnas en viss yta att köra på för att upprätthålla rätt säkerhetsnivå. 2019 kändes inte bra och framtiden såg minst sagt oviss ut för klubben.

Därför känns 2020 som ett år där klubben äntligen fått lite medvind. Man lyckades hitta nya sträckningar runt gravarna, Brearedsslingan och Klirreslingan tog form och alla barn som stod i kö har nu fått plats i någon träningsgrupp. Även vuxengrupperna har vuxit i år och onsdagskvällarnas motionscykling, där man väljer en lämplig grupp att köra tillsammans med blir alltmer populära

– Ja, sporten har verkligen fått ett uppsving. Det började med Jenny Rissveds framgång i OS, men 2020 verkar det nästan ha blivit en hausse att cykla mtb. Kanske en effekt av corona, reflekterar Ulf.

Varbergs MTB har under de senaste fem året vuxit från 200 medlemmar till 450, vilket talar sitt tydliga språk.

Inställd BST

Bockstensturen, i folkmun kallad BST, är Varbergs MTB:s ekonomiska motor och självklart blir det ett bakslag att den tvingas ställas in 2020.

– Genom BST kan vi hålla nere medlemsavgifterna och även undvika att tvinga på medlemmarna uppdrag med försäljning och liknande. Men visst ska vi försöka klara av att pausa BST ett år, berättar Ulf.

Spännande framtidsplaner

Föreningen har fler spännande planer på gång som kommer göra området i Breared än mer attraktivt att vistas i för den som gillar att ta sig fram på två hjul. En pumptrack är planerad att anläggas bakom Brearedshallen, i direkt anslutning till Breareds Skatearena.

– Det återstår några formaliteter från kommunens sida, men så snart vi får ett anläggningslov drar vi igång, berättar Ulf entusiastiskt. Även pumptracken kommer att finansieras genom ett bidrag från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen.

Det finns anledning att återkomma till detta projekt, så snart spaden sätts i marken. En pumptrack är en kortare asfalterad bana med gupp och velodromer, där man kan träna teknik och få upp fart utan att ta tramptag. Ulf nämner ytterligare en handfull spännande planer som klubben vill göra till verklighet. Energi och idéer verkar det inte finnas någon hejd på.

Genomtänkt bidrag

Att i ett bidrag kunna kombinera en föreningsnytta med en nytta och tillgänglighet för allmänheten är helt optimalt menar Jan Inge Lyckberg, verkställande tjänsteman i Sparbanksstiftelsen. Han ser fram mot att området i Breared håller på att utvecklas för dessa typer av aktiviteter.

– Ja, här kommer vi se skatare och cyklister samsas i fantastiska inramningar. Det blir fina synergier, både mellan individer, men förhoppningsvis även mellan föreningarna. Allt är öppet och tillgängligt, året om för alla som vill! Samtidigt skapas förutsättningar för föreningarna att kunna växa och utvecklas!

Framtiden ser med andra ord ljus ut för Breared som ett rekreationsområde.

- Tänk om vi med kommunens hjälp kan få till ett ”Isaberg light”, det hade varit häftigt för Varberg, Västkustens kreativa mittpunkt, avrundar Ulf.

 

Mer om vårt bidrag till Varbergs Mountainbikeklubb

I en strävan att göra mtb-cykling bättre och mer tillgängligt, både för aktiva i klubben, men även för dem som cyklar på egen hand som vill veta vart man ska och får lov att köra har Brearedsslingan och Klirreslingan kommit till. Ett bidrag från Varbergs Sparbank på 100.000 kronor och ett fantastiskt arbete från föreningen har gjort slingorna populära och välbesökta på kort tid. Kommande projekt där Varbergs Sparbank lämnar ett bidrag på 1 miljon kronor till Varbergs MTB är byggandet av en pumptrack och dirttrack bakom Brearedshallen. Breared blir med andra ord ännu mer attraktivt och banorna kommer sällskapa riktigt bra med skatearenan strax intill.

Ulf Dovemark - ordförande i Varbergs MTB sätter upp tavlan som visar området och slingornas dragning..
Det finns gott om sådana här skyltar i Brearedsskogen som visar dig rätt väg.
Adam är väldigt nöjd med de nya slingorna i Brearedsskogen.
I skogsdungen strax nedanför klubbstugan finns också en kort teknikbana med lite blandande utmaningar.