Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Vi vill vara den ledande föreningen inom svensk simning!”

Med stöd från Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen blev drömmen om att kunna arrangera den främsta ungdomstävlingen i simning i Sverige verklig. Och med hjälp av det fortsätta sin resa mot att bli en elitklubb på riktigt. Vi träffar Anna, Niklas och Pierre som alla lägger ner mycket tid och engagemang för Varbergs Sim.

Hej på er! Vad har ni sökt bidrag för från Sparbanksstiftelsen?

- Vi har sökt bidrag för att köpa in tävlingsutrustning för att vi ska kunna anordna större arrangemang och tävlingar. För att kunna göra det på ett proffsigt sätt behöver vi egen och framförallt bra utrustning. Tidigare har vi lånat in utrustning men den har inte hållit samma kvalitet som den vi nu tänker köpa in. Vi vill ge samma förutsättningar till de som kommer och tävlar hos oss, som ges på andra ställen. Den tävling som ligger närmst till hands och som vi ska arrangera är "Varberg Swim Games".

Berätta mer om Varberg Swim Games!

- Det är en helt ny tävling som vi ska anordna och som kommer gå av stapeln 3-4 september! Det är en tävling för simmare i åldrarna 13 år och uppåt. Ambitionen är att detta ska kunna bli den främsta ungdomstävlingen i simning i Sverige. Som simmare kommer man kunna tävla i alla olika tävlingsdistanser. Allt ifrån 50 meter fjäril till 1.500 frisim. Det kommer vara ett fullspäckat schema dessa två dagar och vi har redan fått massa anmälningar. Det är så roligt! Förhoppningsvis kommer även landslagstruppen att vara på plats och ha med sig stora profiler som till exempel Sarah Sjöström. Det känns fantastiskt häftigt och det kommer verkligen vara inspirerande för resterande simmare.

Vad hoppas ni att en sådan här stor satsning kommer betyda för er förening och för Varberg som stad?

- Vi vill vara en del av Varbergs elitidrott och hoppas att den här satsningen kan hjälpa oss med det. Vi vill även vara den föreningen i Västsverige som är ledande inom utvecklingen av ungdomssimningen, och även ledande inom svensk simning överlag. Nu har vi ny simhall som ger oss enormt mycket möjligheter, vilket gör att vi äntligen kan ha stora ambitioner igen. Att vi nu kan anordna den här typen av tävlingar gör att vår förening kan växa och utvecklas. Vi hoppas även på att det här kan ge ringar på vattnet och att vi som förening kan locka hit fler simmare.
Det kommer även betyda mycket för Varberg som stad eftersom det kommer tillföra många besökare till staden. Det kommer komma 350 deltagare plus familjer hit från hela Sverige. Det gör att många hotell, restauranger, fik med mera kommer besökas och förhoppningsvis kommer fler få upp ögonen för Varberg som stad.

Vad betyder en sådan här satsning för ungdomarna i föreningen?

- Vi tror att det betyder väldigt mycket för våra ungdomar att vi kan anordna en sådan här stor tävling. Istället för att de ska behöva åka iväg så kommer ett sådant här stort arrangemang finnas på hemmaplan. Det är häftigt och vi tror det kan inspirera våra simmare! Vi har många medlemmar och alla våra simmare gillar att tävla så vi hoppas att detta kommer bli uppskattat bland dem.

Varför tror ni att Varbergs Sim har blivit en sådan stor förening med många medlemmar?

- En viktig faktor skulle vi säga är att det är väldigt viktigt med simkunnighet. Alla måste kunna simma. Simning är också något som passar alla åldrar och är faktiskt något som man kan göra från födseln till döden. Vi erbjuder också det mesta, allt ifrån motionssim till elitsatsning. Det finns helt enkelt möjlighet till vad man än vill ägna sig åt. Vi har även en väldigt fin simskoleverksamhet som vi får bra kritik för. Vi vill också passa på att hylla alla våra fina ungdomsledare som vi har som lägger ner mycket ideell tid hos oss. Det finns ett fint engagemang här som vi tror och hoppas att andra ser. Det är kanske också något som hjälper till att locka nya medlemmar till oss.

Slutligen, vad betyder då det här bidraget från Varbergs Sparbank?

- Vi kan säga att det betyder allt! Skulle vi göra detta själva så hade vi behövt spara ihop pengar i 10 år för att klara av det. Det betyder att vi får möjlighet att bredda föreningen och även simningen i Varberg. Det betyder även att vi får fina förutsättningar för att kunna anordna tävlingar och arrangemang på riktigt, vilket är med och bidrar till satsningen som vi gör för att tillhöra elitidrotterna i Varberg. Vi är väldigt glada för att Varbergs Sparbank är med och hjälper oss som förening att ta oss framåt och nå detta mål. Detta bidrag och det som vi har möjlighet att göra tack vare det öppnar verkligen upp enorma möjligheter för oss som förening.

Niklas Judell

Vårt bidrag till Varbergs Sim

Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen har lämnat bidrag på 723 000 kronor till Varbergs Sim. Bidraget har finansierat inköp av tävlingsutrustning som behövs för att föreningen ska kunna arrangera tävlingen Varberg Swim Games.