Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

”Det roligaste är att vända den mest skeptiska till att bli en naturvinsälskare”

Idag hälsar vi på våra nya företagskunder Julia Tovedal och Viktor Ekman som driver Bar Glou Glou i Fiskexportens gamla lokaler i Varbergs Hamn. En vinbar som fokuserar på naturliga viner utan tillsatser och vedeldad mat gjord på lokala råvaror. Vinbaren har dessutom blivit listade i Eater över destinationer som är väl värda att besöka för matens skull under 2023.

Hej och välkomna till Varbergs Sparbank! Varför valde ni oss som er bank?

- Det känns självklart att välja en bank som vill vara med och driva Varberg framåt. Det var ett enkelt val för oss och det känns jättebra!

Berätta om Bar Glou Glou!

- Här kan man dricka naturliga och rena viner utan tillsatser, och äta säsongsbaserad mat gjord av lokala råvaror tillagade i vår vedugn från Italien. Här är det vinet som står i fokus. Vi är två riktiga vinfantaster så för oss är det givet att det är så det ska vara – vinet i fokus och självklart ska det vara naturligt. Maten som vi serverar är vinbarsmat – mycket snacks, lite fiskkonserver, pizza på söndagar, olika mellanrätter och allt är till för att delas. För oss är det viktigt att ta vara på allt som går för att ha ett minimalt matsvinn. Det gör att vi har en väldigt levande meny och rätterna kan bytas från dag till dag.

Vad har ni för vision med vinbaren?

- Vi vill att fler ska förstå vad hållbarhet i vinvärlden innebär och hur hantverksmässigt framställda viner utan tillsatser kan smaka. Vi har ca 150 olika vinartiklar och alla serveras på glas, för större möjlighet att gästen hittar exakt det som passar och i det få en ökad förståelse för den rena vinvärlden. Vi har ingen vinlista utöver det som står skrivet på väggarna, men man får absolut ta en vända i vårt vinbibliotek och spana in flaskorna för att se om det finns något man vill testa. Eller så berättar man vad man är sugen på och har för smakbild så tar vi fram något. Sedan får man prova sig fram tills man är nöjd. Vår personliga service vid varje gästs bord är väldigt viktig för det är där vi kan guide våra gäster i rätt riktning. Den häftigaste känslan är när gästerna kommer hit utan förväntningar och slutar upp som golvade av hur gott vinet faktiskt är. Det roligaste i det här jobbet är helt klart att vända den mest skeptiska till att bli en naturvinsälskare.

Vad betyder namnet ”Glou Glou”?

- Det betyder klunk klunk på franska, ”glug glug” ljudet som uppstår när man klunkar vin och är en term som används bland naturvinsmakare runt om i världen. Det står helt enkelt för lättdruckna viner, eller klunkvänligt som man också kan säga. Jag (Julia) fick jobba lite för att få igenom det namnet. Vi är fyra i styrelsen så vi diskuterade fram och tillbaka men till slut sa jag bara ”Jag tycker faktiskt att vi tar det”, och då blev det så.

Ni blev utsedda av Eater till ett av 16 ställe att besöka i Halland för matens skull under 2023. Grattis! Hur känns det?

- Det är stort och vi har nog inte riktigt landat i det än. När journalisten från Eater hörde av sig om pressbilder och ställde frågor om oss så tänkte man inte så mycket mer på det. Vi antog att vi kanske skulle få någon liten notis bara. När vi i stället blev ett av 16 ställen som man måste besöka så blev vi verkligen chockade, och bara 6 månader efter vi öppnat upp också. Efter det rasslade följarna in på Instagram, så vi får väl se till sommaren om det smäller till med ännu mer folk än under förra sommaren.

Vad har ni fått för respons sedan ni öppnade upp?

- Responsen har varit jättebra. Många har från början kommit hit för att de gillar stilen och för att testa på ett nytt ställe. Gäster har kommit med låga förväntningar och stor skepsis kring vinerna men snabbt blivit motbevisade att naturligt vin inte behöver betyda konstigt och fortsatt att komma hit varje helg. Det måste vara ett bra betyg. Det är många som kommer hit för att de vill lära sig mer om naturviner och många har aldrig smakat det förr. Det tycker vi är extra roligt för då får vi chansen att utbilda om det som vi brinner för och verkligen ta oss extra tid för de gästerna och låta de testa sig fram.

Vad ser ni framåt?

- Vi ser det här som ett superroligt projekt och kör på så länge vi tycker det är roligt. Just nu älskar vi det! Vi har ett rivningskontrakt och som det ser ut nu händer det inte än på länge. Bra vin och mat är ett koncept som vi tror på och står för – och ett sådant ställe kan man driva var som helst!

Julia Tovedal och Viktor Ekman